Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

APRITĒ: Starp pasaules meistarēm

KUSTĪBAS SAGĀDĀ PRIEKU. Līga Beļakova vasarā uz treniņiem dodas sešas reizes nedēļā, katru reizi pieveicot aptuveni desmit kilometru © Publicitātes foto

Līgu Beļakovu (69) jau skolas gados izvēlējās airēšanas komandai. Tagad aizrautīgā sportiste ir vienīgā pārstāve Masters International (MI) grupā, kurā startē pasaules labākie airēšanas sporta veterāni.

Vasara ir airēšanas sporta laiks, kad norit intensīvi treniņi un sacensības. L. Beļakova sešas reizes nedēļā dodas uz Daugavu Lucavsalā vai Lielupi Jūrmalā, lai pievārētu apmēram desmit kilometru garu distanci. Kundze no mazotnes ir aizrāvusies ar sportiskām aktivitātēm. Skolas gados tas bija basketbols, vieglatlētika un peldēšana. 1961. gadā Līgu uzaicināja pievienoties airēšanas komandai. Sākumā viņa nebija pārliecināta, vai šis sporta veids būs īstais, bet pēc gada pievienojās grupai. Sportiste desmit reižu kļuva par republikas akadēmiskās airēšanas čempioni vieniniekos.

L. Beļakova atminas, ka šā sporta veida veterānu kustība Latvijā sākās ap gadsimtu miju. Līga Rīgas airētāju klubam pievienojās 2000. gadā un turpmāk cītīgi piedalījās pasaules mēroga sacensībās, sasniedzot arī augstākos pjedestāla pakāpienus dažādos airēšanas veidos un dalībnieku sastāvos. «Sākumā sacensībās piedalījos tikai ar Latvijas komandu, bet pēc tam sāku pētīt, kas ir MI, jo visu laiku šai komandai zaudējām. 2008. gadā pievienojos arī viņiem, un pēc gada kā dāmu četrinieks izcīnījām zelta medaļas Vīnē,» atceras kundze. Līga izbauda gaisotni, kas virmo starptautiskajās sacensībās - valda atkalredzēšanās prieks un liela sirsnība. «Pievienojoties MI, sākumā bija ļoti grūti pierast pie Eiropas meistaru airēšanas tehnikas, jo tā atšķīrās no Latvijā apgūtās. Pamazām tā lieta aizgāja un pielāgojos komandas biedrenēm,» stāsta L. Beļakova.

Airēšanas meistare uzskata: ja ir vēlēšanās, ar šo sportu var sākt nodarboties jebkurš, taču kā tehniskam sporta veidam nepieciešams treneris. Bet Latvijā to nav viegli atrast. «Airēšana ir viens no skaistākajiem sporta veidiem. Esi svaigā gaisā pie dabas. Ūdens veldzē vasaras karstumā. Airējot tiek nodarbinātas kājas, mugura, rokas - praktiski visas pamata muskuļu grupas vienā kustībā,» Neatkarīgajai paskaidro L. Beļakova. Vēl kundzes aizraušanās ir slēpošana, kas vilina doties uz kalniem Austrijā.

Bez airēšanas Līgas ikdiena nav iedomājama, tādēļ, ja finansiālie līdzekļi atļauj, viņa regulāri dodas uz starptautiskām sacensībām. Septembrī sportiste plāno piedalīties kārtējā pasaules čempionātā airēšanā Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.