Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Jaunākie C hepatīta medikamenti pierāda savu efektivitāti

© F64

Šogad 71 no 81 cilvēka, kurš ārstējies ar jaunākās paaudzes C hepatīta medikamentiem, ir pilnībā izārstējies no šīs slimības, šodien diskusijā "Par dzīvi bez C hepatīta" sacīja Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem šogad ārstēšanu ar jaunākās paaudzes medikamentiem sāka 205 cilvēki.

Feldmane skaidroja, ka šie medikamenti ir ne tikai daudz efektīvāki par vecās paaudzes terapijām, bet arī terapija ilgst tikai trīs mēnešus.

Viņa gan atzīmēja, ka, runājot par C hepatītu, svarīga ir ne tikai ārstēšana, bet arī profilakse, proti, lai nenotiktu jauni inficēšanās gadījumi. Šādi profilakses pasākumi ir ne tikai veselības sektora, bet arī sabiedrības atbildība, uzskata VM speciāliste.

Savukārt kā norādīja Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Latvijā tiek reģistrēti daudz vairāk C hepatīta pacientu nekā vidēji Eiropā. Viņš gan norādīja, ka tas varētu būt saistīts arī ar to, ka valstī tiek nodrošināta daudz labāka jauno gadījumu atklāšana un uzraudzīšana.

Viņš arī stāstīja, ka vislielākā iespēja inficēties ir tieši injicējamo narkotiku lietotājiem - 83%. Šī gan nav ļoti liela sabiedrības grupa, un lielas izmaiņas uz sabiedrību kopumā neatstāj.

Viņš arī sacīja, ka no 1992. līdz 2015.gadam ir ziņots par aptuveni 25 000 cilvēku, kuriem ir akūts un hronisks C hepatīts. Tiek pieļauts, ka šis skaits ir lielāks, ņemot vērā, ka ne visi pacienti zina par savu saslimšanu. Tāpat statistika rāda, ka cilvēku skaits ar C hepatītu pieaug. Perevoščikovs gan šo tendenci nevērtēja negatīvi un skaidroja, ka tas var nozīmēt to, ka C hepatīts tiek atklāts vairāk un cilvēki par savu slimību ir informēti.

Viņš arī atzīmēja, ka Rīgā procentuāli tiek atklāti vairāk C hepatīta gadījumu, bet arī tas var būt saistīts ar to, ka galvaspilsētā ir labākas diagnosticēšanas iespējas.

SPKC speciālists arī piebilda, ka Pasaules Veselības organizācijas stratēģija paredz līdz 2030.gadam samazināt hronisku C hepatīta gadījumu skaitu par 90% un šādu mērķi var sasniegt, izmantojot jau minētās efektīvākās ārstēšanas metodes.