Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vasarā NVA skolēniem piedāvājusi 4 215 darba vietas

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

31.augustā noslēgsies Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) īstenotais skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums. NVA filiālēs visā Latvijā šovasar kopumā bija apstiprinātas 4 215 darba vietas, ko skolēniem piedāvāja 421 darba devējs. To darba devēju vidū, kas pieteikuši visvairāk darba vietu skolēniem, ir SIA "Maxima Latvija", Rīgas pašvaldība un tās uzņēmumi, Tukuma novada dome, SIA "Olimpiskais centrs Ventspils", AS "Lido", AS "Rīgas piena kombināts", VAS "Starptautiskā lidosta Rīga" un citi.

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai piešķirtais finansējums šogad bija 844 506 eiro, iesaistāmo skolēnu plānotais skaits - 4 215, taču reģistrēto pretendentu daudzums bija krietni lielāks - vairāk nekā 11,5 tūkstoši. Viens no pasākuma mērķiem - jau skolas laikā sniegt jauniešiem praktisku priekšstatu par darba dzīvi, lai viņi savlaicīgi uzzinātu, kas ir darba tirgus, darba intervija, konkurētspēja, darbinieku atlase, darba līguma noslēgšana, darba pienākumi un darba attiecības. Gluži kā pieaugušajiem darba ņēmējiem arī skolēniem bija savstarpēji jākonkurē, jāpiedalās darba devēju rīkotajās atlasēs, jāprot pārliecināt par savu atbilstību izvēlētajam darbam un spējām veikt darba pienākumus. Turklāt šogad skolēni ar darba devēju varēja vienoties par iespēju strādāt, un daudzi jaunieši šo iespēju bija izmantojuši.

Pirmo divu vasaras mēnešu laikā skolēnu nodarbinātības pasākumā piedalījās 3 077 jaunieši: jūnijā darbu uzsāka 1 378 skolēni, savukārt jūlijā - 1 699. Visvairāk skolēnu pirmajos divos vasaras mēnešos bija nodarbināti Rīgā un Rīgas reģionā - 1155, Latgalē jūnijā un jūlijā strādāja 576, Kurzemē - 496, Zemgalē - 471 un Vidzemē - 379 skolēni.

Visvairāk skolēnu bija nodarbināti palīgstrādnieka, pārdevēja palīga, labiekārtošanas strādnieka, skolotāja palīga, apkopēja, viesmīļa, uzkopšanas darbu meistara, iesaiņotāja un virtuves darbinieka profesijā. Taču darba devēji skolēniem deva iespēju izmēģināt savas spējas arī tādās profesijās kā multimediju dizaina speciālists, bibliotekāra palīgs, dekorētājs, fotogrāfs, ekskursiju gids, jaunākais fondu glabātājs, kultūras pasākumu organizators, lidostas aviodrošības dienesta darbinieks, reklāmas aģents un citās.

NVA Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Tatjana Juškāne: "Arī šovasar vairums skolēnu sevi apliecināja kā centīgus, motivētus un ieinteresētus darbiniekus. To novērtēja arī darba devēji. Mums ir zināmi vairāki gadījumi, kad darba devēji, pateicoties skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumam, bija atraduši perspektīvus darbiniekus un piedāvājuši skolēniem nākotnē turpināt sadarbību. Piemēram, valsts akciju sabiedrība «Bērnu klīniskā universitātes slimnīca» skolēniem izsniedza pateicības rakstus par labi paveiktu darbu, bet SIA «Premier Restaurants Latvia» vairākiem skolēniem pēc dalības pasākumā piedāvāja turpināt darbu līdz vasaras beigām, bet daži skolēni varēs strādāt tur arī tad, kad vasaras sezona beigsies. Pozitīvu piemēru ir daudz. Es aicinu darba devējus sniegt mums atgiezenisko saiti un dalīties ar labās prakses piemēriem, īstenojot skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu, sniegt savu viedokli un ierosinājumus pasākuma attīstībai. Ieteikumus un pārdomas darba devēji var sūtīt savas NVA filiāles darbiniekiem vai uz aģentūras e-pastu: nva@nva.gov.lv."