Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dzīvnieku patversme izplata svarīgu informāciju iedzīvotājiem

Sterilizēta kaķene var dzemdēt divas reizes gadā. No katra metiena vidēji izdzīvo 2,8 kaķēni. Tālāk redzama šo nesterilizēto kaķēnu vairošanās gadu laikā. ©

Liepājas pilsētas pašvaldības dzīvnieku patversme "Lauvas sirds" sociālajos tīklos sniegusi plašu izklāstu par to, kāpēc iedzīvotājiem nevajadzētu būt vienaldzīgiem pret pagalma un klaiņojošajiem kaķiem.

"Kad iestājas “mazo kaķēnu periods”, patversme saņem ļoti daudz zvanu par to, ka pagalmā ir mazi kaķēni, slimi kaķēni, kāds sabraukts uz ielas, u.c. Lūgums visiem ir viens - paņemiet viņus, izārstējiet viņus, mēs aizvedīsim viņus uz patversmi. Bet brīdī, kad sākam runāt par pagalmu kaķu sterilizēšanu, tad ir neizpratne un nevēlēšanās kaut ko mainīt - kāpēc lai es to darītu, tas nav mans pienākums! Bet skatīties, kā mazie kaķēni pagalmos slimo, ir badā vai tiem nav kur patverties no sala, nav patīkami, vai ne?

Pēc laika atkal saņemsim zvanus par šo pašu problēmu, jo kaķene atkal kļūs grūta un apburtais loks sāksies no gala.

Liepājā jau vairākus gadus darbojas programma “noķer-sterilizē-atlaid”. Ko tas nozīmē? To, ka pagalmā dzīvojošos kaķus ir iespējams aizvest pie veterinārārsta, sterilizēt/kastrēt, iezīmēt, minimāli nogriežot kreisās auss galiņu, un atlaist atpakaļ pagalmā. Jā, slimos un gados ļoti vecos kaķus, izvērtējot katru gadījumu atsevišķi, eitanizē. Lai cik ļoti neviens negrib dzirdēt šo vārdu, eitanāzija pastāv un nereti tas dzīvniekam ir labākais, lai neturpinātu viņa mocības.

Kāds ir ieguvums no sterilizācijas? Ja pagalmā tiek izķerti visi kaķi, kas ir ilgstošs process un nenotiek vienas dienas laikā, nereti pat gada laikā, šie kaķi vairs nevairojas, pagalmā ir sava kaķu kolonija, bet nedzimst jauni kaķēni, kuri sākot jau no 5-6 mēnešu vecuma arī sāk meklēties un viņiem dzimst nākošie - nevienam nevajadzīgie kaķēni. Ir jāsaprot, ka patversme nevar izķert visus klaiņojošos kaķus, kuri dzīvo pagalmos.

Kaķu ir daudz, daudz vairāk, nekā mūsu iespējas un resursi noķert visus. Ja Tev rūp, lai kaut nedaudz, bet klaiņojošo kaķu skaits pilsētā mazinātos tādā mērā, lai ik pēc pāris mēnešiem Tavas mājas pagalmā nebūtu atkal un atkal jauni, mazi, apdraudēti kaķēni, Tu vari palīdzēt. Tu vari pieteikt savas mājas adresi uz sterilizācijas programmu. Tu vari, piesakot adresi, informēt, ka pats ķersi un vedīsi sterilizēt sava pagalma kaķus pie vetārstiem, ar kuriem ir noslēgts līgums par šīs programmas īstenošanu. Tu vari un tas ir Tavs pienākums ziņot, ja kaimiņš laiž pastaigā no dzīvokļa savu nesterilizēto/nekastrēto kaķi, jo tādā veidā viņš ir līdzatbildīgs par pagalma kaķu vairošanos. Tev ir jāziņo, ja zini, ka kāds uz ielas izliek savu kaķi vai “pāri palikušos” kaķēnus, kuri neplānoti piedzima kaķenei, un jaunas mājas nav izdevies atrast.

Mēs gribam teikt lielu paldies to māju iedzīvotājiem, kuri pašu spēkiem ved kaķus uz klīnikām, kuri seko līdzi vai pagalmā nav uzradies atkal kāds jauns iemītnieks, kurš, acīmredzami, ir izmests uz ielas. Paldies tām kaķu barotājām, kuras aiz sevis novāc visus traukus, kad maltīte ir galā. Paldies arī tiem, kuru ierakstus bieži redzam sociālajos tīklos, ka tiek meklētas mājas pagalmā dzīvojošajiem mazajiem kaķēniem.

Ļoti ceram, ka kādu dienu savus uzskatus mainīs arī tie, kuri dienu no dienas traucē ķērāja darbu - lejot kaķiem virsū ūdeni, speciāli viņus iztrenkājot, jo uzskata, ka kaķiem vienkārši ir jāvairojas. Lasot šo ierakstu, reti kurš spēj iedomāties, cik daudz rupju vārdu un pamācību savā darbā, ķerot pagalma kaķus, dzird dzīvnieku ķērājs.

Foto skaidri un gaiši parāda ātrumu, kādā kaķi ir spējīgi vairoties. Protams, skaitliski tik daudz kaķu nekad neizdzīvo - viņi iet bojā no slimībām, no sabraukšanas uz ielas, no cilvēku nežēlības. Dzīvniekam tās ir mocības!

Ja kaut viens cilvēks pēc šī ieraksta atrakstīs vai piezvanīs patversmei un pajautās, ko viņš var darīt, lai palīdzētu - mēs sapratīsim, ka tas nebija velti," vēsta patversme.