Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

FKTK laikus informēta par "Nordea" un "DNB bankas" iecerēto reorganizāciju

© F64

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par iecerēto "Nordea" bankas un "DNB bankas" darbības apvienošanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir laikus informēta.

FKTK plānoto darījumu vērtēs, tiklīdz saņems visus nepieciešamos dokumentus iecerētajai reorganizācijai, aģentūru LETA informēja FKTK pārstāve Agnese Līcīte.

FKTK sekos, lai banku apvienošanas procesā tiktu ievērotas visas likumā noteiktās prasības, kā arī tiktu ievērotas klientu intereses. "Te noteikti savs vārds būs sakāms arī konkurences uzraugiem Baltijas valstīs," uzsvēra FKTK pārstāve.

FKTK vērtēs, vai pēc plānotās apvienošanās tiek izpildītas Kredītiestāžu likuma prasības, netiek apdraudēta kredītiestāžu stabilitāte un maksātspēja un vai klientu un trešo personu intereses ir aizsargātas. Klientiem jāzina, ka, notiekot uzņēmumu apvienošanās procesam, bankas klientu tiesības un pienākumi, kas izriet no iepriekš noslēgtajiem līgumiem, ir spēkā, atzīmē FKTK.

Vaicāta, kāda loma šī darījuma vērtēšanā būs Eiropas Centrālajai bankai (ECB) un vai apvienotā banka potenciāli varētu nokļūt ECB uzraugāmo banku lokā, FKTK pārstāve atzina: "Protams, arī ECB ir būtiska loma šajā pārmaiņu procesā."

ECB Latvijā uzrauga trīs pēc aktīviem lielākās bankas. Ņemot vērā pašlaik pieejamo Latvijas Komercbanku asociācijas publicēto informāciju par "Nordea" Latvijas filiāles un "DNB bankas" Latvijā biznesa apjomiem, aģentūras LETA aprēķini liecina, ka, apvienojot pašreizējo biznesu, varētu izveidot pēc aktīviem otru lielāko banku Latvijā ar lielāko kredītportfeli.

2014.gada novembrī eirozonā sāka darboties Eiropas banku Vienotais uzraudzības mehānisms, un ECB sāka uzraudzīt trīs tobrīd pēc aktīviem lielākās Latvijas bankas - "Swedbank", "ABLV Bank" un "SEB banku". Pēcāk pēc aktīviem lielāko banku trijniekā ierindojās "Rietumu banka", un maijā ECB paziņoja, ka veiks padziļinātu analīzi "Rietumu bankā", kura varētu nonākt tās tiešā uzraudzībā.