Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aculiecinieks: Policijas acu priekšā Tērvetē piekauj festivāla rīkotāju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Aizvadītajās brīvdienās Tērvetē notikušo Zemgaļu svētku laikā smagi piekauts festivāla rīkotājs un Tērvetes zemgaļu pils muzeja saimnieks Normunds Jērums, atsaucoties uz aculiecinieku stāstīto, vēsta portāls "rus.delfi.lv". Atšķirīgas gan ir aculiecinieku versijas par to, kurš izprovocējis kaušanos.

Viduslaiku eksperts Vasīlijs Golubevs portālam pastāstījis, ka svētdienas agrā rītā, ap plkst.3, Zemgaļu svētku laikā festivāla dalībnieki mierīgi sēdējuši iežogotajā, privātajā zemgaļu pils-muzeja teritorijā pie galdiem. Kūries ugunskurs, dziedātas dziesmas, kad pils teritorijā piepeši parādījusies spēcīgu puišu grupa. Puiši uzvedušies agresīvi un bezkaunīgi. Muzeja direktors viņiem esot teicis: "Ko jūs šeit darāt? Pacentieties atstāt teritoriju!" Tomēr atbildes vietā puiši uzbrukuši pils saimniekam un sākuši viņu sist.

Kopīgiem spēkiem agresīvo puišu kompānija aizvirzīta prom, bet pils saimnieks piezvanījis policijai un paziņojis par uzbrukumu. Kad pēc apmēram pusstundas notikuma vietā ieradusies ekipāža no Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Dobeles iecirkņa, pils teritorijā no jauna parādījusies agresīvā kompānija, tikai šoreiz vēl kuplākā skaitā. "Bija skaidrs, ka viņi atkāpušies tikai tāpēc, lai iegūtu papildspēkus," portālam pastāstījis Golubevs.

Pēc aculiecinieka teiktā, policistu acu priekšā divi no uzbrucēju kompānijas piegājuši klāt Jērumam un no jauna sākuši viņu spēcīgi sist ar rokām un kājām pa seju, izsitot trīs zobus. Sisti arī vīrieši, kuri centušies fiziski aizstāvēt muzeja saimnieku, bet policisti tikmēr, pēc Golubeva stāstītā, stāvējuši blakus un nedarījuši neko, pat necentušies apturēt agresīvos jauniešus. Uz prasību apturēt uzbrucējus, likumsargi mierīgi atbildējuši, ka puišus pazīst un neredz sevišķu iemeslu aizturēt, jo neesot skaidrs, kas noticis patiesībā, atceras notikumu aculiecinieks.

Saskaņā ar viņa teikto, agresīvie jaunieši esot rimušies vien tad, kad notikuma vietā ieradusies vēl viena policijas ekipāža - Dobeles Pašvaldības policija.

Tikmēr vietējais iedzīvotājs Gatis Roze portālam "Delfi" pastāstījis pavisam citu versiju par notikušo. Pēc viņa teiktā, kautiņš aizsācies, jo Zemgaļu svētku dalībnieki bijuši piedzērušies, agresīvi un uzbrukuši pirmie.

Pēc Rozes stāstītā, četri vietējie puiši naktī redzējuši, ka pilī deg gaisma un gribējuši apskatīties, kas tur muzejā notiek. Divi no gājējiem mazliet atpalikuši un viņus drīz vien ielenkuši vairāki krievu valodā runājoši cilvēki, kuri paģērējuši pamest šo teritoriju. "Vikingi bija ļoti agresīvi," norādījis aculiecinieks.

Saskaņā ar Rozes teikto, klāt bijis arī manāmi iereibis Tērvetes muzeja direktors Jērums kopā ar savu brāli, kurš "piegāja klāt vienam no džekiem un jautāja, kas būs, ja es tev pielikšu pušku pie galvas un izšķaidīšu smadzenes?" nakts notikumus atstāstījis Roze. "Sākās konflikts un Normunds no sāna pirmais iegāza pa seju vienam no mūsu puses cietušajam, kuram tagad arī ir nolauzts zobs. Bija cīņa, cilvēki, pārģērbti par zemgaļiem un vikingiem, pat mums bruka virsū ar krēsliem."

Aculiecinieks arī uzsvēris, ka nekāds otrais uzbrukums nav noticis, jo pēc konflikta, redzot policiju, jaunieši vienkārši gājuši atpakaļ, lai sniegtu liecības un sūdzētos par nodarīto. "Konflikti atkal uzliesmoja, bet Normunds bija manāmi iereibis, mācīja policistus, visus provocēja, teica ka pats ir policists un visiem nu būs d***ā. Nebija nekādi tur vietējo papildspēki, vienkārši cilvēki no balles sanāca skatīties, kas tur par traci," portālam pastāstījis Roze.

Tikmēr stāsta galvenais varonis Jērums portālam norādījis, ka nekad dzīvē vēl nav redzējis, ka policistu klātbūtnē kāds tiek sists un spārdīts, bet likumsargi pat necenšas varmākas apturēt. Muzeja direktors stāstījis, ka arī citi vietējie iedzīvotāji cietuši no varmākām - jaunie vīrieši regulāri nonākuši policijas redzeslokā, bet līdz šim nav sodīti, iespējams, tāpēc, ka sitējiem esot ietekmīgi vecāki. Saskaņā ar Jēruma teikto, pēc notikušā jauniešu "banda" draudējusi pili nodedzināt un izrēķināties ar viņu.

VP Zemgales reģiona pārvaldes galvenā speciāliste Ieva Sietniece pastāstījusi, ka saistībā ar notikušo policijā ir sākta dienesta pārbaude, kuras laikā tiks izvērtēta policijas darbinieku rīcība. Noteikta arī ekspertīze, lai konstatētu miesas bojājumu pakāpi cietušajiem, kā arī to, kādā veidā šie miesas bojājumi iegūti.