Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Rīt pirmā sēde KNAB priekšnieka amata pretendentu atlases komisijai

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīt, 30.augustā, uz pirmo sēdi sanāks Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata pretendentu atlases komisija, aģentūra LETA uzzināja Valsts kancelejā.

Saskaņā ar valdībā apstiprināto nolikumu atlases komisijai darbs jāsāk ar rīcības plānojuma sēdi, kura ir jāsasauc ne vēlāk kā desmit darba dienas pēc pretendentu atlases konkursa izsludināšanas.

Rīcības plānojuma sēdē paredzēts vienoties par komisijas laika grafiku un norises vietu, kā arī sagatavot jautājumus pretendentu atlases rakstiskajam darbam. Tāpat tiks izlemti arī citi ar komisijas darba organizāciju saistītie jautājumi.

Jau ziņots, ka 17.augustā tika izsludināts konkurss uz KNAB priekšnieka amatu.

Pretendentiem ir noteiktas kopumā 15 pamata prasības. To starpā arī prasme vadīt un organizēt komandas darbu, lai nodrošinātu iestādes mērķu sasniegšanu, un spēja veidot pozitīvu komandas gaisotni iestādē, rūpējoties par komandu un motivējot to kopīgo mērķu sasniegšanai.

Tiek sagaidīta orientācija uz attīstību, spēja pieņemt lēmumus, izvērtējot informāciju un uzņemoties atbildību par tiem, kā arī vēlme apliecināt savas profesionālās zināšanas un paust redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un nākotnes attīstības vīziju pretkorupcijas pasākumu pilnveidei Latvijā.

Kandidātam jābūt Latvijas pilsonim ar nevainojamu reputāciju, tiek prasītas latviešu valodas zināšanas un vismaz divu svešvalodu prasme B līmenī, augstākā profesionālā vai akadēmiskā izglītība (izņemot pirmā līmeņa profesionālo izglītību) un jurista kvalifikācija, kā arī amatam atbilstoša darba pieredze un vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā publiskajā pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā.

Tāpat kandidātam jāatbilst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 4.panta piektajā daļā noteiktajām prasībām un likuma "Par valsts noslēpumu" 9.panta otrajā daļā noteiktajiem kritērijiem speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanai.

Kandidātam jābūt jaunākam par likumā noteikto pensijas vecumu.

Tāpat pretendents nevar būt sodīts par noziedzīgu nodarījumu - neatkarīgi no sodāmības noņemšanas vai dzēšanas, nevar būt notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda, kā arī nevar būt saukts pie kriminālatbildības, izņemot gadījumu, ja persona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata.

Starp prasībām arī norādīts, ka kandidāts nav un nav bijis PSRS, Latvijas PSR vai kādas ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts, drošības dienesta (izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta) štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs.

Tāpat tiks pārbaudīts, vai pretendents nav un nav bijis ar likumu vai tiesas nolēmumu aizliegtas organizācijas dalībnieks.

Visbeidzot kandidātam ir jāatbilst likuma "Par valsts noslēpumu" 9. panta trešajā daļā norādītajiem kritērijiem.

Pieteikumus var iesniegt līdz 13.septembrim.

Pretendentu atlase un vērtēšana plānota divās kārtās. Pirmajā kārtā tiek veikta pretendentu atlase, pārbaudot viņu formālo atbilstību KNAB likumā noteiktajām obligātajām prasībām, izvērtējot pretendentu iesniegtos dokumentus un kompetento iestāžu atzinumus.

Otrajā kārtā tiek padziļināti izvērtēta izvirzīto pretendentu pieredze, zināšanas un kompetences. Tāpēc komisija veiks pārrunas ar pretendentiem - lūgs pretendentus mutiski sniegt savu redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un attīstību, kā arī rakstiski atbildēt uz komisijas sagatavotajiem jautājumiem par KNAB kompetences jomām, valsts pārvaldi un tiesību aizsardzības sistēmu.

Pēc visu pretendentu izvērtēšanas komisija pieņems lēmumu iesniegt Ministru prezidentam priekšlikumu par atbilstošākā pretendenta vai atbilstošāko pretendentu kandidatūras virzīšanu izskatīšanai Ministru kabineta sēdē vai ieteiks Ministru kabinetam atkārtoti izsludināt konkursu, ja tiks noraidīti visi pretendenti.