Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

DP interesi piesaista airsoft kustības aktīvisti

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

2016.gada 28.augustā Drošības policija (DP), reaģējot uz iegūto informāciju par iespējamu ārvalstu militāro grupējumu formās tērptu bruņotu personu pulcēšanos Ozolnieku novada Cenu pagastā, veica pārbaudi personu pulcēšanās vietā un aptaujāja 26 personas.

Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka šīs personas ir t.s. airsoft kustības aktīvisti. Vairāki no viņiem bija ģērbušies līdzīgos militāros formas tērpos, ko izmanto Krievijas Federācijas bruņotie spēki, un bija ekipēti ar airsoft ieročiem, kas vizuāli ir identiski kaujas šaujamieročiem. Aptaujas rezultātā tika noskaidrots, ka starp šī pasākuma dalībniekiem ir vairākas personas, kuras iepriekš bija nonākušas DP redzeslokā saistībā ar atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai ārpolitikai. Pēc veiktajām pārbaudēm un aptaujām neviena no personām netika aizturēta.

Vienlaikus DP vērtējumā šis gadījums vēlreiz aktualizē nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu airsoft spēļu organizēšanā. Latvijā šobrīd nav efektīva normatīvā regulējuma, kas reglamentētu militārās simulācijas spēles un tajās izmantoto elektro-pneimatisko ieroču apriti. DP ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kurās tiek pielietoti airsoft ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri-taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai u.tml. Neesot efektīvam kontroles mehānismam, pieaug risks, ka militāri-taktisku apmācību Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm.

Bez tam papildus riskus rada militārajās simulācijas spēlēs pielietoto airsoft ieroču vizuālā līdzība ar īstiem kaujas ieročiem, kas savienojumā ar spēlēs izmantotiem ārvalstu militāro organizāciju formas tērpiem rada konfliktsituāciju potenciālu un ilgstošā periodā mazina sabiedrības modrību par bruņotu, neidentificējamu militārpersonu klātbūtni publiskās vietās.