Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Saeimai jāvērtē, vai pensijas atbrīvot no nodokļa

© F64

Par iniciatīvu Pensiju bez nodokļiem parakstījušies vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju, Neatkarīgajai apstiprināja iniciatīvas autors Arnis Vērzemnieks.

Rudenī šie paraksti tiks iesniegti Saeimā, un deputātiem būs jāvērtē priekšlikums mainīt nodokļu politiku attiecībā pret pensijām. Pašlaik pensijas tiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, vienlaikus tām ir noteikts neapliekamais minimums, kas ir 235 eiro mēnesī, kuram nodokli nepiemēro.

«Portālā manabalss.lv ir savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, kā arī ir savākti aptuveni 5000 «fiziski paraksti vietās, kur cilvēki varēja aiziet un parakstīties par iniciatīvu, piemēram, Rīgā, arodbiedrību namā,» stāsta A. Vērzemnieks, «parakstu vākšana vēl turpināsies līdz septembra beigām, kad dosimies ar parakstiem uz Saeimu. Es vēlos, lai diskusija par pensiju aplikšanu ar nodokli izvērstos plašāka un pēc būtības, ne tikai par to, kas ierakstīts iniciatīvā un par ko parakstījušies jau tūkstoši cilvēku.» Paraksti Saeimā tiks iesniegti rudenī un, visticamāk, tie būs jāvērtē atbildīgajai Saeimas Budžeta (nodokļu) komisijai.

Iniciatīvas mērķis ir veikt grozījumus likumos, nosakot, ka valsts maksātajām pirmā līmeņa pensijām nav jāpiemēro iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šīs izmaiņas būtu spēkā no 2020. gada līdz 2045. gadam, lai nodrošinātu, ka tieši «paaudzei, kas 1990. gadā izcīnīja Latvijas neatkarību un piedalījās atjaunotās valsts veidošanā, aizejot pensijā, nepazeminātos dzīves kvalitātes līmenis». Sasniedzot pensijas vecumu, iedzīvotājiem ir tiesības saņemt finansiālu nodrošinājumu bez atkārtotiem nodokļu maksājumiem, uzskata iniciatīvas autori.

Sasniedzot pensijas vecumu, pašreizējiem darbspējīgā vecuma cilvēkiem ienākumi var sarukt pat uz pusi, un tieši tiem iedzīvotājiem, kuri pēdējo desmit gadu laikā ir devušies pensijā vai to darīs nākamo desmit gadu laikā, ir bijušas salīdzinoši nelielas iespējas uzkrāt finanšu līdzekļus savām vecumdienām. Ap 86 procenti no pensiju saņēmējiem pensijas apmērs ir zemāks par valstī noteikto minimālo algu - 370 eiro. Tieši tāpēc iniciatīvā iekļauts laika periods, kurā pensijas netiktu apliktas ar nodokli, pieļaujot iespēju, ka nākotnē pensiju aplikšanu ar nodokli varētu atjaunot.

Uz jautājumu, kāpēc nodokli aicināts nepiemērot visām pensijām, arī tām, kuras sniedzas tūkstošos eiro, A. Vērzemnieks saka: «Šo lielo pensiju ir ļoti maz, tikai viens procents no visām pensijām ir virs 1000 eiro, tāpēc nenoteicām konkrētu apmēru, kuras pensijas neaplikt ar nodokli. Taču uzskatu, ka šāda diskusija principā ir iespējama, varbūt ir jānosaka griesti, cik lielu valsts pensiju vispār maksāt, jo cilvēkiem, kuriem pensija ir vairāku tūkstošu eiro apmērā, visticamāk, ir bijis pietiekami resursu, lai viņi savus ienākumus vecumdienām nodrošinātu citādi, ne ar valsts pensijas palīdzību.» A. Vērzemnieks atsaucas arī uz sarunām ar Latvijas Pensionāru savienību. «Viņi aicina Saeimu palielināt par pieciem desmit eiro pensiju neapliekamo minimumu, taču tā, manuprāt, ir šīs paaudzes pieticība, es gāju uz visu banku un piedāvāju maksimālo,» saka A. Vērzemnieks, aicinot vispār uzsākt diskusiju politiķu vidū par pensionāru sociālo nodrošinājumu. Jā, daudzās Eiropas Savienības valstīs pensijas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, tomēr tur pensiju apmēri ir ievērojami lielāki, kā arī pensijas neapliekamais minimums ir krietni augstāks. Piemēram, Vācijā pensijas neapliekamais minimums ir 1225 eiro un minimālās algas apmērs ir aptuveni 1200 eiro mēnesī. Lietuvā, Bulgārijā, Ungārijā un Slovākijā, kuras ir Latvijai līdzvērtīgā attīstības līmenī, pirmais pensiju līmenis netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

***

UZZIŅAI

Pensijas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Personām, kurām piešķirta pensija (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim) vai pārrēķināta pensija pēc 1996. gada 1. janvāra atbilstoši pensiju likumam vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija, neapliekamais minimums ir 2820 eiro gadā (pensionāra neapliekamais minimums) jeb 235 eiro mēnesī

***

Iedzīvotāju viedoklis par pensiju aplikšanu ar nodokli

73% ir informēti par to, ka pensijas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

84% uzskata, ka nav pareizi pensijas aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

87% atbalstītu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atcelšanu valsts pensijām

37% atbalsta kādu personu pensijas vecumā

Avots: SKDS aptauja, pensijabeznodokla.lv