Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa atļauj rīkot 16.marta pasākumus

© Reinis Hofmanis, f64

Administratīvā rajona tiesa šodien nolēma atcelt Rīgas domes aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus. Līdz ar to rītdien plānotie pasākumi drīkstēs likumīgi notikt.

Administratīvās rajona tiesas šodienas lēmumu gan vēl būs iespējams pārsūdzēt.

Kā ziņots, Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija šā gada 5.martā aizliedza rīkot visus 16.martā galvaspilsētā pieteiktos pasākumus, taču biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā" un "Latvijas Antifašistiskā komiteja" vēlāk šo aizliegumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā. Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova, abi pieteikumi tika pieņemti un apvienoti vienā lietā, kura tika izskatīta šodien.

Kā ziņots, "Daugavas Vanagi Latvijā" rīt, 16.martā, iecerējuši rīkot gājienu cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim, bet "Latvijas Antifašistiskā komiteja" no plkst.11.30 līdz 14 vēlas rīkot "antinacistisku sapulci" Brīvības un Aspazijas bulvāra stūrī, pie "Laimas" pulksteņa.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija šā gada 5.martā, līdzīgi kā pagājušajā gadā, nolēma aizliegt visus 16.martā pieteiktos pasākumus pilsētā. Komisija uzklausīja pieteicējus un lēmumu pieņēma, vadoties no Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros esot norādīts uz būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā, skaidroja pašvaldība.

Vēlāk iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), vērtējot šo aizliegumu, gan apšaubīja pašvaldības lēmuma pamatotību. Ministre uzsvēra, ka Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajos atzinumos neesot bijuši ieteikumi aizliegt pasākumus. Tāpat drošību iestāžu ziņojumos neesot bijis norādīts uz iespējamiem plaša mēroga incidentiem, kas nopietni varētu apdraudēt sabiedrisko kārtību un drošību, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Sintija Virse.

Cita starpā šā gada 10.martā Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments atcēla Administratīvās rajona tiesas 2009.gada spriedumu, ar kuru tā bija atstājusi spēkā Rīgas pašvaldības aizliegumu biedrībai "Daugavas Vanagi Latvijā" rīkot vairākus pasākumus pagājušā gada 16.martā. Senāts nolēma nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajai rajona tiesai, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Pēc tam "Daugavas Vanagu Latvijā" pārstāvis un Rīgas domes deputāts Jānis Atis Krūmiņš (PS) aģentūrai LETA norādīja, ka, pamatojoties uz šo Senāta nolēmumu, viņš plāno pārsūdzēt pašvaldības aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus šogad. Tādā gadījumā Rīgas domes aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus pārsūdzēt bija gatava arī "Latvijas Antifašistiskā komiteja".