Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tallinā pievēršas pilsētas centra attīstībai; Viļņa un Rīga domā par centra atslogošanu

© f64/ Kaspars Krafts

Baltijas valstu galvaspilsētām ir dažādas pilsētbūvniecības attīstības stratēģijas - ja Tallinā uzsvars tiek likts uz pilsētas centra renovēšanu un attīstību, tad Viļņā un Rīgā vairāk domā par attīstības projektiem ārpus centra, šodien Baltijas nekustamo īpašumu attīstītāju forumā sacīja galvaspilsētu galvenie arhitekti.

Tallinas pilsētas galvenais arhitekts Endriks Mands norādīja, ka Tallinā ir divas galvenās prioritātes - jūras piekrastes attīstība un lokālo centru attīstība. Tuvākajā laikā dažādi attīstības projekti tiks īstenoti 1,5 miljonu kvadrātmetru platībā. Apbūve paredz gan dzīvojamos kvartālus, gan jahtu ostu, gan vairākus kultūras objektus.

"Jau tagad meklējam cilvēkus, kas gribētu no nomalēm atgriezties dzīvot centrā, kur paredzēta strauja attīstība. Šim nolūkam Tallinas vadībai ir vairākas prioritātes - publiskās telpas attīstība, sabiedriskā transporta, īpaši tramvaja līniju, attīstība, lai atbrīvotu centru no privātā autotransporta, kā arī kravas autotransporta novirzīšana uz atsevišķām ielām. Liela vērība tiek pievērsta arī jaunu ielu attīstībai centrā, savienojumu veidošanai ar citām ielām," sacīja Mands.

Viļņas pilsētas galvenais arhitekts Mindaugs Pakalnis norādīja, ka Viļņa attīstās straujāk nekā Rīga, un prognozēja, ka 2035.gadā Viļņa kļūs par Baltijas valstu lielāko pilsētu, kas vēl vairāk sekmēs investīciju piesaisti Lietuvas galvaspilsētai.

Jau patlaban Viļņā katru gadu vērojams ievērojams biroju platību pieaugums, sacīja Pakalnis. Pērn biroju platības pieauga par 37 600 kvadrātmetriem, šogad platības augs par 67 000 kvadrātmetriem, bet nākamgad - par 47 500 kvadrātmetriem. Biroju centru attīstība notiek gandrīz pašā pilsētas centrā, kur veidojas jauns darījumu centrs.

"Tāpat Viļņa aizņem diezgan lielu platību, iedzīvotāji dzīvo diezgan izkliedēti, tāpēc mūsu uzdevums ir veicināt policentrisku attīstību, lai pilsētai izveidotos vairāki centri - tas mazinātu nevajadzīgu lielu cilvēku masu pārvietošanos uz vienu centru," sacīja Pakalnis.

Arī Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Gvido Princis norādīja, ka Rīga vienmēr bijusi zaļa pilsēta, tāpēc ir ieinteresēta veicināt "zaļo attīstību", lai gan pēdējā laikā diezgan bieži parādās projekti, kas nav "zaļi". Kā būtiskākos Rīgas nākotnes projektus Princis nosauca jauno pilsētas biznesa centru Skanstes apkaimē, Zaķusalas dzīvojamās apbūves projektu un ziemeļu transporta šķērsojuma projektu.