Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

No 2018.gada valsts varētu nefinansēt pašvaldību internātskolu uzturēšanas izdevumus

© f64

No 2018.gada plānots no valsts budžeta nefinansēt pašvaldību internātskolu uzturēšanas izdevumus, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Izglītības likumā, ko paredzēts izskatīt rīt, 27.septembrī, paredzētajā Ministru kabineta sēdē.

Atbilstoši Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam noteiktajam viens no izglītības attīstības virsmērķiem ir iekļaujošas izglītības nodrošināšana jeb tāda izglītības procesa stiprināšana, kurā tiek nodrošinātas atbilstošas visu izglītojamo daudzveidīgās vajadzības, palielinot ikviena izglītojamā līdzdalības iespējas mācību procesā, kultūrā un dažādās kopienās un samazinot izslēgšanas iespējas no izglītības ieguves procesa.

Pēc IZM rīcībā pieejamās informācijas, 2015.gadā vairāk nekā 50% bērnu, kuri ieguva izglītību internātskolās, bijuši no trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm. IZM ieskatā šo bērnu iekļaušana sabiedrībā ir būtiska viņu personības attīstībai un izaugsmei, tādējādi būtu mazināma izglītības iegūšana segregētā vidē.

Analizējot pašvaldību nodrošinājumu ar vispārējās izglītības iestādēm, IZM secināja, ka bieži vien nelielā attālumā no pašvaldības internātskolas atrodas pašvaldības pamatskola vai vidusskola. IZM ieskatā nav atbalstāma izglītojamo segregācija pēc ģimenes materiālā stāvokļa vai sociālā statusa. IZM uzsvēra, ka vienlīdz kvalitatīva izglītība ir jāiegūst visiem izglītojamiem, nepieciešamības gadījumā meklējot risinājums, kā atbalstīt ģimeni, nodrošinot izglītojamam dienesta viesnīcas pakalpojumu, ko jau sniedz atsevišķas pašvaldību skolas.

Izprotot internātskolu lomu atbalsta nodrošināšanā maznodrošināto un sociāli neaizsargāto ģimeņu bērniem, tomēr vienlaikus respektējams, ka atbilstoši likumam "Par pašvaldībām" pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt sociālo palīdzību maznodrošinātām ģimenēm un sociāli mazaizsargātām personām, tostarp maznodrošināto ģimeņu bērniem.

Izglītojamo datu analīze par pašvaldību internātskolām liecina, ka konkrētu internātskolu izglītojamie visbiežāk ir dažādās citās pašvaldībās deklarētie bērni. Tādējādi pašvaldībām, īstenojot minēto autonomo funkciju, būtu jāpiedalās internātskolu, kurās izglītību iegūst attiecīgi citu pašvaldību bērni, uzturēšanas izdevumu segšanā, uzsvēra IZM.

2015./16.mācību gadā valstī bija 16 pašvaldību dibinātas internātskolas, kurām bez mērķdotācijas pedagogu darba samaksai tika aprēķināts valsts finansējums uzturēšanas izdevumiem bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem, kā arī bērniem no maznodrošinātām ģimenēm. Kopējais finansējums šā gada astoņos mēnešos (janvāris-augusts) bija 3 203 528 eiro.

Savukārt, pārskatot IZM neraksturīgās funkcijas, kā arī respektējot pašvaldības autonomo funkciju nodrošināt sociālo palīdzību maznodrošinātām ģimenēm un sociāli mazaizsargātām personām, tostarp maznodrošināto ģimeņu bērniem, sākot ar 2018.gada 1.janvāri plānots no valsts budžeta nefinansēt pašvaldības internātskolu uzturēšanas izdevumus, paredzot, ka pašvaldība sedz attiecīgās internātskolas uzturēšanas izdevumus, ja tā nevar nodrošināt savā administratīvajā teritorijā deklarētam izglītojamam vai izglītojamam, kas izmanto ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumus, iespēju pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu apgūt citā izglītības iestādē, kas atrodas attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Ministru kabineta noteikumos par speciālās izglītības iestāžu, internātskolu un vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu (grupu) finansēšanas kārtību ir paredzēts, ka no valsts budžeta mērķdotācijas turpmāk finansē pašvaldību padotībā esošo speciālo internātskolu un Izglītības iestāžu reģistrā reģistrēto attīstības un rehabilitācijas centru uzturēšanas izdevumus, pedagogu darba samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pašvaldību padotībā esošo internātskolu, speciālās pirmsskolas izglītības iestāžu, speciālo skolu, vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu un speciālās izglītības pirmsskolas grupu pedagogu darba samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Saskaņā ar minētajiem noteikumiem IZM turpinās finansēt no valsts budžeta internātskolu pedagogu darba samaksu, savukārt pašvaldību internātskolu uzturēšanas izdevumus par internātskolā uzņemtajiem izglītojamiem, kuri ir bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni, kā arī izglītojamiem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm turpinās segt no valsts budžeta mērķdotācijas līdz 2017.gada 31.decembrim.

Laika posmā līdz 2017.gada 31.decembrim IZM ir plānojusi sadarbībā ar pašvaldībām meklēt optimālos risinājumus katras konkrētas internātskolas attīstībai, tostarp finansēšanas kārtības izmaiņu kontekstā.