Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aktīvi apmeklē slēpņus patiltēs

© F64

Nepilna mēneša laikā biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" izvietotie Geocaching slēpņi zem valsts pārziņā esošajiem tiltiem apmeklēti jau 128 reižu, turklāt interesentu skaits ik dienu turpina pieaugt. Latvijas iedzīvotāju vērtējums par tiltiem ir visai viennozīmīgs - bēdīgi. Tā var raksturot arī tos slēpņus, kurus biedrība no jauna izvietojusi Latgalē, tādējādi aptverot visus Latvijas reģionus.

"Tik bieži braukts pāri, bet nemaz nevarējām iedomāties, cik slikts stāvoklis no apakšas", "Šeit norisinās ceļu remonts - viss izrakņāts, bet pašu tiltu gan laikam netaisīs", "Jā, no sāniem un apakšas diez ko pievilcīgi neizskatās. Ceru, ka atbildīgie seko līdzi situācijai", "Tilts gan tāds apdrupis", "Traki", "Tilts pamazām kļūst bēdīgs" - šie un citi komentāri Geocaching.com un sociālajos tīklos ar tēmturi #bedigietilti veltīti valsts tiltiem.

Pirmie 12 slēpņi tika izvietoti Vidzemes, Zemgales un Kurzemes novados, taču patlaban sarakstu papildinājuši vēl pieci jauni slēpņi. No tiem viens meklējams Ogres novada Krapes pagastā, savukārt pārējo atrašanās vieta ir Latgale.

• Tilts pār Lobi uz autoceļa V996, Ogre-Viskāļi-Koknese, 35.8 km, Krapes pagasts, Ogres novads;

• Tilts pār Lašupi uz autoceļa P70, Svente-Lietuvas robeža (Subate), 20.22 km, Eglaines ciems, Ilūkstes novads;

• Tilts pār Baldu uz autoceļa V646, Jaunokra-Zundi, 6.56 km, Andrupenes pagasts, Dagdas novads;

• Tilts pār Feimanku uz autoceļa P63, Līvāni-Preiļi, 31.9 km, Preiļu pagasts, Preiļu novads

• Tilts pār Šaltupi uz autoceļa A6, Rīga-Daugavpils- Krāslava-Baltkrievijas robeža (Patarnieki), 227.06 km, Līksnas pagasts, Daugavpils novads.

Valsts budžeta finansējums jau daudzus gadus tiltu sakārtošanai ir bijis nepietiekams, tāpēc no teju 1000 valsts pārziņā esošajiem tiltiem ceturtā daļa ir sliktā, bet 150 - ļoti sliktā stāvoklī.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību valsts pārziņā esošo tiltu sliktajam stāvoklim, biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" daļā no valsts pārziņā esošajiem tiltiem izvietoja spēles elementus - Geocaching slēpņus, mudinot iedzīvotājus aplūkot tiltus, pirms tie nav kļuvuši vairs tikai par vēstures liecībām.

"Latvijas Ceļu būvētājs" visiem atgādina: tilti ir sliktā stāvoklī un patiltes - ne vienmēr viegli pieejamas. Ikviens slēpņu meklētājs ir aicināts būs uzmanīgs un piesardzīgs, padomājot par savu drošību. Objektu apmeklēšanā ieteicams izvēlēties apavus ar neslīdošām zolēm un reizēm - arī ķiveri.