Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Saldus pusē ceļ trauksmi - apkārtnē plāno dedzināt bīstamus atkritumus

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Pie Saldus pilsētas robežas (2,9 km no pilsētas centra, 1,9 km līdz tuvākajam bērnudārzam), tiešā Novadnieku pagasta Draudzības, Mežvidu ciemu tuvumā SIA „Sātiņi Energo LM” turpmāk grib ražot indīgas gāzes, dedzinot bīstamos atkritumus. Balstoties uz meliem par savas kurtuves tehniskajām iespējām, koģenerācijas stacija pieprasījusi Latvijas valstij A kategorijas piesārņojošas darbības atļauju nepiemērotā vietā un izmantojot nepiemērotas iekārtas, darbības plānojot uz biomasas enerģijas ražošanas iekārtu bāzes, ziņo vairāki Novadnieku pagasta iedzīvotāji.

2016.gada 23.septembrī Novadnieku pagastā notika sabiedriskā apspriešana par A kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas izsniegšanu AS „Sātiņi Energo LM”.Plānotā darbība paredz bīstamo atkritumu (pieteikumā rakstīts - naftas produktiem piesārņota grunts, nolietoti dzelzceļa gulšņi) līdzsadedzināšanu esošajā biomasas koģenerācijas iekārtā.

Šobrīd augstāk minētajam uzņēmumam jau ir B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja.Pat pēdējā gada laikā uzņēmumam „Sātiņi Energo LM”, kā to apliecināja Valsts vides dienesta Liepājas reģionālās pārvaldes inspektors Modris Mauliņš ir bijuši pārkāpumi, pat ar uzliktiem naudas sodiem. Uz jautājumu, vai šie pārkāpumi ir novērsti, uzņēmuma nozīmētie pārstāvji atbildēja, ka ir, bet šo jautājumu uzdodot, vides inspektoram, kurš arī, laimīgas sagadīšanās kārtā, piedalījās sabiedriskajā apspriešanā, noskaidrojām, ka šie konstatētie pārkāpumi, vēl līdz apspriedes dienai nebija novērsti.

Šeit rodas pamatotas bažas; ja uzņēmums nevar nodrošināt B kategorijas normu ievērošanu, tad tas visticamāk absolūti nebūs spējīgs ievērot A kategorijas atļaujas prasības. Turklāt sanāksmes diskusijā pierādījās, ka uzņēmuma pārstāvji nekaunīgi melo, un pie tam, vairakkārt, savā ziņojumā medijiem raksta vietējie iedzīvotāji.

Prezentējot plānotās darbības, prezentācijā nebija iekļauti salīdzinoši cipari, kas ļautu saprast, cik ir likumdošanā pieļaujamās piesārņojuma normas attiecībā pret iespējamo piesārņojumu, radot pamatotas aizdomas, ka dati tiek slēpti vai grozīti. Tāpat uzņēmuma pārstāvji nespēja atbildēt uz jautājumiem, ne par to kā tiks kontrolēti šie izmeši un gruntsūdens piesārņojums, ne par to vai uzņēmumam vispār ir iekārtas, kuras tehniski spēj nodrošināt A kategorijas piesārņojumu atļaujas prasības.

Prezentācijas laikā tika minēts, ka šis projekts ietekmēs tikai dažas viensētas, noklusējot, ka ļoti nelielā attālumā no kurinātavas atrašanās vietas atrodas divi lielākie Novadnieku pagasta ciemi - Draudzība un Mežvidi, un ka šis uzņēmums atrodas tieši pie pašas Saldus pilsētas robežas. Uzņēmuma pārstāvji vairakkārt centās uzsvērt, ka ciemus tas neietekmē, bet jau šobrīd, piemēram, Mežvidu ciemā, par regulāru problēmu ir kļuvusi putekļu jeb pelnu kārta, kas bieži pārklāj Mežvidu ciema iedzīvotāju privātīpašumus. Par šiem faktiem vairakkārt ir ziņots Valsts vides dienestam.

No Latvijas jau šobrīd ir aizbraukuši vairāk kā 500 000 tās iedzīvotāju, iedzīvotājiem pamatots rodas jautājums, vai šis projekts ir veidots, lai no Latvijas aizbrauktu vēl viena pagasta liela daļa un, iespējams, arī Saldus pilsētas iedzīvotāju, jo tie turpmāk tiks indēti ar ķīmiskām vielām un kancerogēniem, kas ir neizbēgams rezultāts dedzinot ķīmiskos atkritumus, neizpratnē Novadnieku pagasta iedzīvotāji Zanda Stogonova, Andris Saulītis, Raivo Ostrovskis, Egils Vīndedzis, Māris Egle.