Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas mežos sākusies mazo susuru izpēte

© F64

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) eksperti Latvijas mežos sākuši mazo susuru izpēti, aģentūru LETA informēja DAP pārstāvis Jānis Soms.

Jau pavasarī mežos tika izvietoti 50 susuru būrīši, un pagājušajā nedēļā eksperti devušies apraudzīt būrīšus, jo drīz mazie dzīvnieciņi dosies ziemas guļā. Nākotnē ilgākā laikā iegūtie dati palīdzēs šīs īpaši aizsargājamās sugas aizsardzības plāna izstrādē, skaidroja Soms.

Pagājušajā nedēļā eksperti apsekoja divus parauglaukumus - vienu Līvbērzes mežos, otru dabas parkā "Talsu Pauguraine". Vēl atlicis apmeklēt trešo vietu - dabas parku "Medumu ezeraine". Līvbērzes mežos izliktajos būros savas migas bija ierīkojuši mazie susuri, turklāt piecās no tām izdevies atrast arī pašus dzīvnieciņus. Savukārt otrajā parauglaukumā dabas parkā "Talsu pauguraine" DAP inspektori atrada astoņu susuru migas, no kurām sešās bija arī paši iemītnieki.

Mazie susuri būrīšos nedzīvo visu gadu - oktobrī tie pārvācas uz savām ziemas mītnēm, kas galvenokārt ir migas uz zemes starp nobirušajām lapām. Būrīšos tie atgriežas atkal maijā. Lai arī susuri dabīgos apstākļos savus midzeņus ierīko koku dobumos, cilvēku izgatavotie mākslīgie mitekļi ir laba alternatīva, kur iemitināties. Arī susuru pētniekiem tie būtiski atvieglo izpēti, jo būrīšus ir vieglāk apsekot un pārbaudīt, kas tajos iemitinājies.

Šis ir pirmais mēģinājums Latvijā sīkāk izpētīt mazos susurus, kas ir aizsargājama suga un iekļauta Eiropas Padomes Sugu un biotopu direktīvas II pielikumā, Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, kā arī Latvijas Sarkanās grāmatas 3.kategorijā.