Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

SIRSNĪGS SVEICIENS: Daugavpils novada iedzīvotāja svin 105. jubileju

© Daugavpils novada dome

30. septembrī Biķernieku pagasta iedzīvotāja Vera Fiļmanoviča nosvinēja savu dzīves lielāko jubileju. Seniore ir Daugavpils novada ilgdzīvotāju pulkā, un šoruden svin savu 105. dzimšanas dienu. Šajā skaistajā dienā jubilāre saņēma apsveikumus no Daugavpils novada Sociālā dienesta vadītājas Annas Jegorovas, Biķernieku pagasta pārvaldes vadītājas Mārītes Daņilovas un sociālās darbinieces Aleksandras Artikovas.

Lai arī vidējā mūža ilguma ziņā (74 gadi) Latvija ir viena no pēdējām Eiropas Savienībā un pasaulē atrodas zemāk par 80. vietu, simtgadnieku fenomens to tomēr nav apgājis. 2011. gadā novads un Latvija varēja lepoties ar vecāko Eiropas iedzīvotāju - 112 gadus veco Kseniju Mitušovu no Naujenes pagasta. Diemžēl Ksenija tā arī nesagaidīja savu 113. dzimšanas dienu, aizejot aizsaulē.

Kā savu galveno ilgdzīvošanas recepti simtgadnieki nosauc ticību Dievam un darba mīlestību, arī Veras dzīvē šīs vērtības gājušas allaž blakus. Mīloša ģimene ir arī Veras Fiļmanovičas galvenā vērtība. Lai arī Verai pašai nav bijis ne vīra, ne bērnu, apkārt vienmēr ir bijusi kupla radinieku saime un mīlestības no tiem viņai netrūkst līdz pat šai dienai.

“Nodzīvota vienkārša, darbīga un rosīga dzīve. 105 gadus atpakaļ, kad māja vēl tika būvēta, te bija Vitebskas guberņa. Darba gadi pagāja, strādājot kolhozā. Viņa dzīvoja dažādos varas posmos - sākot no Cara laikiem līdz mūsdienu Latvijai. Vienmēr dzīvoja kopā ar mums, ar savas māsas ģimeni un tās piederīgajiem. Māsa nomira 1996. gadā. Ir radinieki, kas dzīvo Kijevā un Baltkrievijā. Nekad neaizmirst, piezvana, apsveic”, tā stāsta Veras Fiļmanovičas radinieks no māsas puses Konstantīns Petrovs.

Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova: “Tādi cilvēki ir retums, tas ir īsts fenomens. Tas tiešām ir apsveicami. Veras kundze ir novadā vienīgā simtpiecgadniece, kas atrodas savu tuvinieku aprūpē un labos dzīves apstākļos. 1. oktobrī mēs svinam Starptautisko veco ļaužu dienu, tāpēc gribu novēlēt visiem novadā dzīvojošiem senioriem veselību, izturību un spēku. Gribas novēlēt, lai pensijas būtu lielākas, jo cilvēki ar savu darbu to ir pelnījuši. Es ceru, ka paies laiks un mans novēlējums piepildīsies.”