Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Jāpalielina ANO Drošības padomes locekļu skaits

© scanpix

Nepieciešams palielināt ANO Drošības padomes pastāvīgo un nepastāvīgo locekļu skaitu, vienlaikus aicinot pastāvīgās dalībvalstis atteikties no veto tiesību izmantošanas jautājumos par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs piedalījās Šveices vēstnieka Latvijā Markusa Dutli organizētajās darba pusdienās ar Latvijā rezidējošiem ne Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstniekiem, lai pārrunātu starptautiskās politikas aktualitātes, tostarp ES nākotni "Brexit" kontekstā un konflikta noregulējumu Sīrijā.

Tikšanās laikā Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Sīrijas konfliktam iespējams tikai politisks risinājums un ka to nav iespējams atrisināt bez reģiona valstu iesaistes. Vienlaikus ministrs pauda nožēlu, ka Sīrijā nav izdevies ievērot panākto vienošanos par uguns pārtraukšanu.

Lai uzlabotu situāciju uz vietas un radītu apstākļus miera sarunu atsākšanai, Rinkēvičs norādīja, ka būtiski ir nodrošināt pamieru un iespējas piegādāt humāno palīdzību.

"Ņemot vērā, ka atsevišķas ne ES valstis piedalās ES vienotajā tirgū, Šengenas līgumā, kā arī NATO, būtu jāpatur fokusā, pirmkārt, ES ārējo robežu nostiprināšana kā prioritāte. Otrkārt, jāveicina ES un NATO sadarbība, balstoties uz Varšavas deklarāciju, jo transatlantiskās saiknes ir Eiropas drošības stūrakmens," uzskata ministrs.

Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka ekonomikas un sociālās attīstības, jaunatnes jomā jāveicina konverģence starp dalībvalstīm un reģioniem un jāvirzās uz priekšu ES Vienotā tirgus pilnveidošanā, kā arī digitālā tirgus un Enerģētikas savienības izveidē.