Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Šonedēļ atrastas 15 no ĀCM nobeigušās mežacūkas

© F64

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 15 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, aģentūra LETA uzzināja PVD.

Septiņi beigti dzīvnieki atrasti Balvu pagastā, divi - Engures novada Smārdes pagastā, bet pa vienam - Madonas novada Aronas pagastā, Apes novada Virešu pagastā, Vecpiebalgas pagastā, Strenču novada Plāņu pagastā un Jaunjelgavas novada Seces pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 832 dzīvniekiem 65 novadu 208 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts vienā saimniecībās Vārkavas novadā un divās - Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtnē.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.