Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

FM: Pāri palikušie 1,7 miljoni eiro ir jānovirza pedagogu algu palielināšanai

© f64

No valsts budžetā rezervētajiem deviņiem miljoniem eiro pāri palikušie 1,7 miljoni eiro ir jānovirza sākotnējam mērķim - pedagogu algu palielināšanai, aģentūrai LETA uzsvēra Finanšu ministrijā (FM).

LETA jau rakstīja, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga iepriekš skaidroja, ka no valsts budžetā rezervētajiem deviņiem miljoniem eiro, kas paredzēti pedagogu algu palielināšanai, esot palikuši pāri aptuveni 1-1,4 miljoni eiro. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šo naudu vēlējās iedalīt internātskolu uzturēšanai.

Savukārt FM pārstāvis Aleksis Jarockis informēja, ka pēc šā gada 29.septembra valdības sēdē pieņemtā lēmuma pedagogu darba samaksas nodrošināšanai atbilstoši no šā gada 1.septembra uzsāktajai pedagogu darba samaksas reformai 2016.gadā ir nepieciešami 7 273 192 eiro, bet resora programmā "Pedagogu darba samaksas reformas ieviešanas finansējums" plānotais finansējums ir deviņi miljoni eiro.

"Tas nozīmē, ka, pārdalot finansējumu no programmas "Pedagogu darba samaksas reformas ieviešanas finansējums" uz resora "Mērķdotācijas pašvaldībām" budžetiem, minētajā programmā paliek 1 726 808 eiro, ko IZM var izmantot tikai pedagogu darba samaksas nodrošināšanai," stāstīja Jarockis.

Kā ziņots, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šā gada 30.septembrī parakstījis IZM precizēto mērķdotācijas sadalījumu pašvaldībām to izglītības iestādēm.

Kā aģentūra LETA uzzināja ministrijā, IZM ir paguvusi noteiktā laikā precizēt mērķdotācijas sadalījumu, ņemot vērā vakar ārkārtas valdības sēdē izskanējušos norādījumus par internātskolu finansēšanu. Tādējādi rīkojums par mērķdotācijas sadalījumu ir stājies spēkā. Precizētajā mērķdotācijas sadalījumā vairs nav iekļauta summa, kas iepriekš tika paredzēta internātskolu uzturēšanas izmaksu segšanai, kas ļautu nodrošināt 100% šo izdevumu apmaksu.

IZM norādīja, ka līdz tam veikti visi priekšdarbi finansējuma novirzīšanai pašvaldībām. IZM sagatavojusi un iesniegusi finansēšanas plānu Valsts kasē asignējuma piešķiršanai.

Kā ziņots, valdība iepriekš apstiprināja valsts budžeta mērķdotācijas sadalījumu pašvaldību izglītības iestādēm šī gada septembrim-decembrim. Apstiprinot mērķdotācijas sadalījumu, Ministru kabinets uzdeva IZM precizēt uzturēšanas izmaksas, kas iekļautas mērķdotācijas sadalījuma projektā.

LIZDA lūdza Kučinskim un FM mērķdotāciju pašvaldībām to izglītības iestādēm apstiprināt tādā dalījumā, kā to ceturtdien izskatīšanai valdībā iesniedza IZM.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga iepriekš skaidroja, ka no valsts budžetā rezervētajiem deviņiem miljoniem eiro, kas paredzēti pedagogu algu palielināšanai, esot palikuši pāri aptuveni 1-1,4 miljoni eiro. IZM šo naudu vēlējās iedalīt internātskolu uzturēšanai, nodrošinot finansējumu 100% apmērā pašreizējo 84% vietā, sacīja Vanaga.

LIZDA atbalsta IZM prasību, tomēr, kā atzina arodbiedrības priekšsēdētāja Vanaga, viņai nav skaidra šāda IZM soļa motivācija, pāri palikušos līdzekļus pārdalot internātskolu uzturēšanai, nevis novirzot to pedagogiem, kuriem ir zemākais algu pieaugums.