Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Abu valstu prezidenti Latvijas un Igaunijas attiecības vērtē kā labas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Igaunijas un Latvijas prezidenti Kersti Kaljulaida un Raimonds Vējonis abu valstu attiecības vērtē kā labas, lai arī šomēnes ievēlētā Igaunijas prezidente pirmajā vizītē no kaimiņvalstīm izvēlējās apmeklēt Somiju, nevis Latviju.

Kaljulaida pēc tikšanās ar Vējoni aicināja neizdarīt "liekus secinājumus" par viņas lēmumu pirmajā ārvalstu vizītē doties uz Somiju. Pēc viņas vārdiem, kontaktu uzturēšana ar kaimiņiem ir ļoti nozīmīga un nevajagot izdarīt "liekus secinājumus" par viņas lēmumu. "Es nevaru atrasties divās vietās vienlaicīgi," izteicās politiķe.

Igaunijas prezidente stāstīja, ka ļoti cieši sekojot notikumu attīstībai Latvijā. Viņa pauda gandarījumu par vairākām Latvijas kompānijām, kuras darbojas Igaunijā, un izteica aicinājumu pastiprināt abu valstu saites, tostarp ekonomikā. Kā piemēru viņa minēja "Rail Baltica" projektu, piebilstot, ka Igaunija ļoti cer, ka tas tiks ieviests pēc iespējas ātrāk.

Arī Vējonis atzina, ka līdzšinējā abu valstu sadarbība ir bijusi laba, un viņš to salīdzināja ar situāciju ģimenē. "Jebkurā ģimenē taču rodas problēmas, bet tās tiek atrisinātas. Svarīgi saglabāt šo ģimeni. Mūsu sadarbībā ir kas līdzīgs. Visus strīdus mēs spējam atrisināt," izteicās Vējonis.

Runājot par starpvalstu sadarbību, Latvijas prezidents paziņoja, ka pēc desmit dienām dosies vizītē uz Somiju, lai pārrunātu ciešāku sadarbību Baltijas reģionā.

"Mums nav jākautrējas sacīt, ka jāmācās no kaimiņiem. Mēs daudz varam mācīties no Igaunijas, jo vairākas lietas, kuras vēl tikai plānojam ieviest, Igaunijā jau ir ieviestas. Nav jāatklāj jauns ritenis, bet gan jādalās pieredzē, kā tiek atrisinātas problēmas," izteicās Vējonis.

Vējonis preses konferencē atzīmēja, ka viņu ar Igaunijas prezidenti saista līdzīga izglītība, līdz ar to abi varēšot strādāt kopā, lai Baltijas valstis kļūtu par zaļāko reģionu pasaulē. Kaljulaida piebilda, ka vakardienas vakariņu laikā abi prezidenti apmainījušies ar telefona numuriem, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties.

Krievijas gāzesvada projektam "Nord Stream 2", lai transportētu gāzi uz Vāciju pa Baltijas jūras gultni, nav nekāda ekonomiskā pamatojuma, to šodien preses konferencē paziņoja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš sacīja, ka vakardienas vakariņu laikā ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu daudz ticis diskutēts par enerģētisko drošību. Tostarp runāts par reģionālajiem infrastruktūras projektiem, piemēram, "Rail Baltica", kas abu prezidentu ieskatā ir nozīmīgs visām Baltijas valstīm.

Savukārt runājot par "Nord Stream 2" gāzesvadu, Vējonis sacīja, ka abu prezidentu ieskatā tas neatbilst Eiropas Savienības (ES) enerģētikas savienības mērķiem un principiem.

Jau vēstīts, ka pirms Latvijas apmeklējuma Kaljulaida ieradās vīzītē Somijā, kur Helsinkos tikās ar šīs valsts prezidentu Sauli Ninisti.

2006.gadā, pirmo reizi kļūstot par prezidentu, iepriekšējais Igaunijas valsts galva Tomass Hendriks Ilvess pirmajā ārvalstu vizītē devās uz Latviju, bet pēc Rīgas apmeklējuma tās pašas dienas vakarā devās uz Somijas galvaspilsētu Helsinkiem. Arī pēc pārvēlēšanas uz otro amata termiņu 2011.gadā Ilvess pirmajā vizītē devās uz Latviju.

Ilvesa priekštecis Arnolds Rītels pēc stāšanās Igaunijas prezidenta amatā 2001.gadā pirmajā ārvalstu vizītē devās uz Somiju.