Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā vecākajam pensionāram ir 106 gadi

© F64

Nesakrīt atbildīgo valsts iestāžu dati par vecākajiem Latvijas iedzīvotājiem, šodien ziņo telekanāls LNT.

Iedzīvotāju reģistra datu bāzē atrodama informācija par 430 iedzīvotājiem, kuriem ir 100 un vairāk gadu. Sarakstā ir arī kāds Latvijas iedzīvotājs, nepilsonis, kurš dzimis 1898.gadā. Tas nozīmē, ka šobrīd šim cilvēkam ir 118 gadi, un viņš iespējams ir teju vecākais iedzīvotājs uz Zemes.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) saraksts ar faktiskajiem pensijas saņēmējiem šajā vecuma grupā ir gandrīz trīs reizes īsāks - tajā kopumā ir 155 pensionāri. Vecākajiem šobrīd ir 106 gadi. VSAA Pamatprocesu vadības daļas vadītāja Ivonna Muzikante informē, ka tik vecas ir sešas personas, kas tiešām ir dzīvas un to apliecinot arī pašvaldību institūcijas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), kas uztur Iedzīvotāju reģistra datu bāzi atzīst, ka bieži vien cilvēki neinformējot valsts iestādes par kādām izmaiņām tuvinieku dzīvēs. PMLP pārstāve Santa Jonāte norāda: "Ja cilvēkiem nav piederīgo vai arī viņi dzīvo ārvalstīs un nav piederīgo, kas varētu informēt par miršanas faktu, tad, protams, mums nav nekāda tiesiskā pamata veikt izmaiņas reģistrā un viņš joprojām skaitās starp dzīvajiem."

Pagaidām neesot noteikts, cik ilgu laiku reģistrā saglabāsies ieraksti arī par cilvēkiem, kuri dzimuši vēl 19.gadsimta beigās, atzīst Jonāte. Šis jautājums tiek risināts un nepieciešamības gadījumā izskatīšot iespēju šīs ziņas aktualizēt