Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Plānots ieviest par teju piektdaļu vairāk gripas vakcīnu nekā pērn

© F64

Latvijā šīs gripas sezonas laikā plānots ievest 34 500 devas pretgripas vakcīnu, kas ir par teju piektdaļu vairāk nekā pagājušā gada gripas sezonas laikā, aģentūrai LETA pastāstīja veselības ministres Andas Čakšas biroja vadītāja Dace Preisa.

Pagājušajā gripas sezonas laikā ar vakcīnu pieejamību radās problēmas un tika realizēti vien 27 000 vakcīnu. Savukārt sezonu iepriekš gripas laikā tika realizēti 33 000 pretgripas vakcīnu.

Preisa arī norādīja, ka šogad Latvijā ir reģistrētas divu ražotāju - "Sanofi Pasteur" un "BGP Products B.V." - ražotās vakcīnas. Abi ražotāji ir apliecinājuši, ka šīs gripas sezonas laikā pretgripas vakcīnas piegādās.

Taujāta, vai gripas vakcīnu nepietrūks arī šogad, ņemot vērā, ka Veselības ministrija (VM) aicināja iedzīvotājus aktīvi vakcinēties, Preisa norādīja, ka 34 500 vakcīnas devas būs nodrošinātas jebkurā gadījumā, bet, ja radīsies nepieciešamība, tiks pagādātas arī papildu vakcīnas.

Šogad Zāļu valsts aģentūra (ZVA) monitorēs pretgripas vakcīnas pieejamību zāļu lieltirgotavās - katru nedēļu ZVA saņems informāciju par pretgripas vakcīnas atlikumiem noliktavās. Līdz ar to gadījumā, ja pretgripas vakcīnas patēriņš pieaugs, valstij būs iespēja savlaicīgi sazināties ar abiem minētajiem vakcīnu ražotājiem un pieprasīt piegādāt papildu vakcīnu devas.

Jau ziņots, ka Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju, līdz ar to VM aicināja iedzīvotājus vakcinēties.