Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lai uzlabotu VDEĀVK darbu, tiek apmācīti 23 jauni ārsti

© F64

Rīgas Stradiņa universitātē šobrīd tiek apmācīti 23 ārsti, lai no nākamā gada janvāra uzsāktu darbu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK), šādi uzlabojot komisijas administratīvo kapacitāti, aģentūrai LETA pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņš stāstīja, ka šī gada VDEĀVK budžetā tika piešķirti 34 000 eiro papildus jaunu ārstu apmācības organizēšanai. Iepirkums par apmācību organizēšanu ir noslēdzies un uz 17 apmācību vietām bija pieteikušies 40 cilvēki. Šobrīd RSU nodrošina četru mēnešu apmācību kursu 23 cilvēku grupai, kurā ārsti tiek gatavoti darbam VDEĀVK.

Tāpat nesen tika uzsākta komisijas un arī tās vadītāka Andra Zīverta darba dienesta pārbaude. Kā stāstīja Zariņš, Zīvertam uzdots iesniegt LM detalizētu skaidrojumu, kādas aktīvas darbības administratīvā darba uzlabošanas jomā ir veiktas, un iesniegt informāciju par personām, kuru iesniegumu izskatīšana par invaliditātes piešķiršanu ir pagarināta. Pārbaude gan pagaidām vēl turpinās.

Vienlaikus vairāki deputāti no trim Saeimas opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem prasīja izvērtēt, vai VDEĀVK vadītājs Zīverts viņa darbā konstatēto problēmu dēļ atbilst savam amatam. Deputāti ar jautājumu par to, vai ir nepieciešama Zīverta nomaiņa, vērsušies pie labklājības ministra Jāņa Reira (V). LM deputātus informēja, ka šī un nākamā gada budžetā tika prasīti papildu līdzekļi VDEĀVK darbinieku atalgojuma palielināšanai, lai stiprinātu administratīvo kapacitāti. Tomēr, izskatot virzītos priekšlikumus un citus prioritāros pasākumus, Ministru kabinetā minētais jautājums netika atbalstīts.

Kā ziņots, Saeima 13.oktobrī steidzami pieņēma Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Invaliditātes likumā, kas paredz novērst situācijas, kad novēloti veiktas invaliditātes ekspertīzes dēļ personai rodas pārrāvumi invaliditātes pensijas saņemšanā.

Likuma grozījumi paredz tiesības VDEĀVK pagarināt iepriekš piešķirto invaliditātes statusu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz jauna administratīvā akta izdošanai konkrētās personas lietā. Šādu iespēju ārstu komisija varēs izmantot gadījumos, kad ierobežotās kapacitātes dēļ apdraudēta invaliditātes pagarināšana likumā noteiktajā viena mēneša termiņā. Šāda pagaidu kārtība būs spēkā līdz 2018.gada beigām.