Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Politiķi diskutēs par partiju finansēšanas regulējuma maiņu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Koalīcijas politiķi pauž gatavību diskutēt par partiju finansēšanas regulējuma maiņu. Valdību veidojošās partijas pagaidām savas iniciatīvas piedāvāt neplāno, drīzāk sagaidot priekšlikumus no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB).

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atzīst, ka pašreizējā situācija partiju finansēšanu zināmā mērā ir novedusi strupceļā. Viņš norādīja, ka nav gatavas receptes izmaiņu veikšanai, taču KNAB būtu jānāk ar piedāvājumu likumdošanas izmaiņām, ko varētu vērtēt. Politiķa redzējumā amplitūda, kādā veidā mainīt regulējumu ir ļoti plaša - spektra vienā galā būtu piedāvājums atcelt ziedojumu apjoma ierobežojumus un spektra otrā gala variants paredzētu, ka neviens nedrīkst ziedot neko.

Līdz ar to par šiem jautājumiem ir gaidāma plaša diskusija un ZZS tai ir atvērta, norādīja Brigmanis. Viņš arī uzskata, ka ir konkrēti jānosaka, kurš no partijas ir atbildīgs ir par saņemtajiem ziedojumiem. Pašlaik sanāk, ka jebkurš no partijas ir atbildīgs, līdz ar to varētu arī apsvērt, ka tiek noteikts, ka ziedot partijai var tikai tās biedri. Jo pašlaik partijām nav resursu un iespēju izkontrolēt visus ziedotājus, skaidroja ZZS frakcijas līderis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA uzvēra, ka, ja saistībā ar iespēju mainīt regulējumu, runa ir par politisko spēku atkarību no privātiem ziedotājiem, tad nacionālā apvienība uzskata, ka tā ir maksimāli jāsamazina.

Partijas "Vienotība" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns sacīja, ka pagaidām konkrēti priekšlikumi nav apspriesti, bet, ja tādi tiks piedāvāti, par tiem tiks diskutēts.

Jautājums par partiju finansēšanas regulējuma atbilstību aktualizējies pēc tam, kad KNAB sācis izmeklēt krimināllietu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

KNAB ierosinātajā lietā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Starp šīm personām ir arī tagad jau Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatu zaudējušais Gatis Truksnis (ZZS). Saistībā ar KNAB ierosinātu kriminālprocesu iepriekš tika veikta kratīšana partijas "No sirds Latvijai" birojā.