Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Prezidenta kanceleja par 23 000 eiro veidos jaunu mājaslapu

© Ieva Čīka/ f64 photo agency

Latvijas Valsts prezidenta kanceleja vēlas jaunu tīmekļa vietni, kas būtu aizsargāta no iespējamajiem hakeru uzbrukumiem, kā arī papildināta ar dažādiem lietotājiem draudzīgiem risinājumiem, liecina kancelejas mājaslapā publicētais iepirkuma nolikums.

Kanceleja jaunajiem ar tīmekļa vietni saistītajiem pakalpojumiem vēlas maksāt ne vairāk kā 23 000 eiro un attiecībā tieši uz mājaslapu tai būtu jāuztur "RSS" plūsma, iespēja dalīties ar rakstiem dažādos sociālajos medijos, kā arī iespējai pievienot video no populārākajiem video izvietošanas servisiem.

Sagaidāms, ka kancelejas mājaslapā interesentiem būs iespējams aplūkot dažādas aktuālās video tiešraides. Par pozitīvo piemēru kanceleja uzskata ASV Baltā nama mājaslapu, kuras dažādie tehniskie risinājumi būtu jāiekļauj arī prezidenta kancelejas jaunajā tīmekļa vietnē.

Kā liecina iepirkuma noteikumi, mājaslapā plānots izvietot arī dažādas infografikas, balsošanas rīku, kā arī komentēšanas iespējas pie rakstiem. Kanceleja arī vēlas, lai jaunajā mājaslapā informāciju varētu publicēt latviešu, angļu, kā arī krievu valodā.

Īpaša uzmanība pievērsta drošības jautājumiem. Pretendentam jāpiedāvā risinājums tīmekļa vietnes aizsardzībai "Dos" uzbrukuma gadījumā. Sistēmas arhitektūrai ir jāatbalsta iespēja operatīvi reaģēt uz šādu uzbrukumu.

LETA jau vēstīja, ka šā gada aprīlī četras Lietuvas valsts institūcijas cietušas no kiberuzbrukumiem. Par to iepriekš paziņoja Lietuvas Valsts kiberdrošības centra direktors Rimtauts Čerņausks. Tolaik viņš sacīja, ka hakeru uzbrukumi vērsti pret parlamenta, prezidenta kancelejas, Ārlietu un Tieslietu ministrijas vietnēm.