Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

SPRK: "Latvijas Gāzei" ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi infrastruktūrai

© F64

Ņemot vērā, ka Administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi AS "Latvijas Gāze" pieteikumu par pagaidu noregulējumu, AS "Latvijas Gāze" joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes pārvades un sadales infrastruktūrai. Tas izriet no Enerģētikas likuma un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) līdz šim pieņemtajiem lēmumiem.

Atsevišķi tiesas secinājumi, kuri nav rezultējušies AS "Latvijas Gāze" labvēlīga tiesas lēmuma veidā, neatceļ vai negroza AS "Latvijas Gāze" noteiktos pienākumus, kuri izriet no normatīvajiem aktiem un Regulatora pieņemtajiem lēmumiem.

Vienlaikus tas nozīmē, ka AS "Latvijas Gāze" atbilstoši Enerģētikas likumam un Ministru kabineta noteikumiem ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotājiem piederošās dabasgāzes transportēšanu līdz lietotāju patēriņa objektiem, ja attiecīgi lietotāju pieprasījumi tiek saņemti.

"Šobrīd joprojām ir spēkā gan Enerģētikas likuma normas, gan Regulatora apstiprinātie dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi, saskaņā ar kuriem AS "Latvijas Gāze" ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi. Tāpat spēkā ir visi Regulatora pieņemtie lēmumi, kas attiecas uz šo AS "Latvijas Gāze" noteikto pienākumu izpildi. Neviens no tiem nav atcelts un neviena lēmuma darbība nav apturēta," uzsver Regulatora padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

2016.gada 2.maijā Regulators saņēma AS "Latvijas Gāze" iesniegumu ar lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi vismaz līdz 2017.gada 3.aprīlim trešo pušu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu. Izvērtējot esošo situāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām, Regulatora padome 2016.gada 25.augustā lēma par atteikumu pagaidu atkāpes piešķiršanai. AS "Latvijas Gāze" šo lēmumu apstrīdēja Administratīvajā apgabaltiesā vienlaikus lūdzot piemērot pagaidu noregulējumu. 21.oktobrī tiesa nolēma noraidīt AS "Latvijas Gāzes" pieteikumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu.