Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

CVK sabiedrisko attiecību kampaņai nepieciešami 35 tūkstoši eiro

© f64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) lūdz no valsts budžeta atvēlēt tai 35 000 eiro, lai nodrošinātu vēlēšanu sabiedrisko attiecību kampaņu 2017.gadā.

CVK lūgums šodien tika izskatīts Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē. Iestādē skaidro, ka papildu finansējums nepieciešams, lai nākamgad īstenotu vēlēšanu informatīvo kampaņu internetā un sociālajos tīklos, kā arī sagatavotu jaunus informatīvos klipus, veicinātu sabiedrības līdzdalību, kā arī informētu vēlētājus ar invaliditāti.

Ja 2013.gada un 2014.gada vēlēšanās CVK informatīvā kampaņa tika īstenota tradicionālajos medijos, nākotnē uzmanība ir jāpievērš arī interneta medijiem un sociālajiem tīkliem, jo tie lielai daļai sabiedrības ir kļuvuši par nozīmīgiem informācijas avotiem, teikts CVK paskaidrojumā. Tāpēc pirms nākamajām vēlēšanām būtu vēlams paplašināt informācijas izvietošanu šajos kanālos. Turklāt šos informācijas kanālus lieto viena no neaktīvākajām vēlētāju grupām, tāpēc informācijas izvietošana tajos ir jo īpaši svarīga, uzsver CVK.

Tāpat CVK atgādina, ka 30 dienas pirms vēlēšanām ir aizliegums izvietot vēlēšanu aģitācijas materiālus televīzijā, taču televīzija joprojām ir galvenais informācijas avots lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka laikā, kamēr ir noteikts aģitācijas aizliegums, ir jāaizpilda šis informācijas vakuums, pārraidot valsts sagatavotu neitrālu informāciju par vēlēšanu nosacījumiem.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidro, ka periodā, kamēr ir aizliegta politiskā aģitācija, vēlētāji nereti pazaudē vēlēšanas no redzesloka.

Arī turpmākajos gados CVK vēlas saņemt papildu finansējumu vēlēšanu informatīvajām kampaņām - 2018.gada Saeimas vēlēšanām būs nepieciešami 27 903 eiro, bet 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām - 24 993 eiro.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) uzsvēra, ka šis priekšlikums ir būtisks, ņemot vērā, ka vēlētāju aktivitāte samazinās. Viņš aicināja atbalstīt priekšlikuma sagatavošanu, lai šādi līdzekļi CVK tiktu piešķirti.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Jolanta Plūme skaidroja, ka valdība, izskatot nākamā gada budžetu, CVK piešķīrusi būtisku finansējumu, kas ir 1,2 miljoni eiro. Savukārt attiecībā uz komunikāciju ir piešķirts finansējums mediju komunikācijas politikai, kas ir Kultūras ministrijas pārraudzībā. Viņa aicināja izmantot tos resursus, kas ir piešķirti.

Komisija gan nolēma, ka gatavos attiecīgu priekšlikumu uz valsts budžeta otro lasījumu finansējuma piešķiršanai.