Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotājus aptaujā par apbedītājiem

© Anketa

Ekonomikas ministrija veic aptauju par apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību slimnīcu teritorijās. Aptauja notiek tikai elektroniski, bet savas atsauksmes (arī pozitīvo pieredzi) var rakstīt brīvā formā un nosūtīt Ekonomikas ministrijai. Aptauja ir viens no veidiem, kā ministrija cenšas risināt problēmas apbedīšanas nozarē. Tās rezultāti tiks apspriesti ar Veselības ministriju.

Pagājušogad Valsts ieņēmumu dienests, Konkurences padome un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veica pētījumu par apbedīšanas firmu darbu. Izrādījās, ka salīdzinoši daudzās slimnīcās bija iznomātas telpas apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem. Un bieži vien cilvēki, kuriem slimnīcā nomiris tuvs cilvēks, izvēlas tuvāko pieejamo vai piedāvāto pakalpojumu - turpat slimnīcas teritorijā, jo lēmums par apbedīšanu jāpieņem ātri, cilvēks atrodas psiholoģiski smagā stāvoklī, tāpēc neizvērtējot paļaujas uz, piemēram, ārsta ieteikumu vērsties pie konkrētā apbedītāja. Konkurences padomes 2015. gada apbedīšanas pakalpojumu tirgus uzraudzības dati liecina, ka 14 no 37 slimnīcām Latvijā slimnīcu teritorijās vai morgos atrodas apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju biroji.

Pētījumā arī konstatēts, ka vairāk nekā puse apbedītāju strādāja ēnu ekonomikā, šī joma joprojām nesakārtota. Latvijas apbedītāju asociācijas pūliņi, tajā skaitā izstrādātais likumprojekts, kas nozari regulētu, nav atradis dzirdīgas politiķu ausis. Īpašs regulējums apbedīšanas nozarē nepastāv joprojām.

Ekonomikas ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus līdz šā gada 21. novembrim piedalīties aptaujā, paužot viedokli par apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību slimnīcu teritorijās un pastāstot par savu pieredzi, izmantojot šos pakalpojumus. Brīvā formā var izklāstīt arī citus piedzīvojumus ar apbedītājiem, kurus ieteikuši nevis mediķi slimnīcās, bet, teiksim, ģimenes ārsti. Aptauja ir anonīma, un tās ietvaros iegūtā informācija tiks izmantota tālākām sarunām ar Veselības ministriju un slimnīcu pārstāvjiem par apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību slimnīcu teritorijās un iespējamiem pakalpojumu sniegšanas uzlabojumiem. Aptauja pieejama: http://ej.uz/ApbeditajuDarbiba2016.

Lai informētu sabiedrību, kā rīkoties, nomirstot tuviniekam, portālā www.latvija.lv (https://www.latvija.lv/lv/DzivesNotikumi/Maja-un-vide/apbedisana) ir pieejams apbedīšanas nozares un valsts iestāžu kopīgi veidots informatīvais materiāls par mirušu cilvēku apbedīšanu Latvijā. Līdz ar to vienuviet ir pieejama visa informācija par rīcību tuvinieka nāves gadījumā, sākot no miršanas fakta apliecināšanas un paziņošanas, līdz apbedīšanas pabalstu saņemšanai un mirušā apglabāšanai. Informatīvajā materiālā ir izskatīti gadījumi, kad cilvēks nomirst mājās, ārpus mājām Latvijas teritorijā un ārzemēs, ārstniecības iestādē, ieslodzījuma vietā, kā arī informācija par apbedīšanas pabalsta saņemšanas kārtību, piederīgā tiesībām, tajā skaitā par cenām un izmaksām, kas jau pieminētajā pētījumā tika atzīts par nozares lielāko klupšanas akmeni.