Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

LATO vadītājs: ASV vai Kanādas karavīru izvietošana Latvijā attur cilvēku no huligāniskas uzvedības

© F64

Ja ASV Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps kļūtu par ASV prezidentu, viņa retorika vairs noteikti nebūtu tik asa kā priekšvēlēšanu laikā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) valdes priekšsēdētājs Toms Baumanis.

Viņš atzina, ka, ja Tramps kļūtu par prezidentu, ASV politika, protams, mainītos, tomēr esot jāpatur prātā, ka Savienotajās Valstīs prezidenta vara nav vienpersoniska, jo ļoti daudz kas atkarīgs no Senāta un Kongresa, turklāt prezidentu var arī atstādināt. Pēc LATO vadītāja domām, Trampa ievēlēšanas gadījumā viņa retorika "samazinātos ja ne uz pusi, tad būtiski".

"Kas attiecas uz Eiropu, konkrēti uz Latviju, es domāju, ka viņa jautājums, kur ir mūsu 2% [iekšzemes kopprodukta] aizsardzībai, ir vietā. Ja mēs šeit, Latvijā, neesam spējuši pildīt savu solījumu, tad tomēr mēs esam aizdomīgi čaļi," Trampa domu gājienu komentēja Baumanis.

Jautāts, vai citu NATO dalībvalstu karavīru izvietošana Austrumeiropā ir vērtējama kā reāls drošības garants pret Krieviju vai arī tikai kā labas gribas izrādīšana, Baumanis atbildēja, ka to var vērtēt abējādi. Pēc viņa teiktā, NATO vienotība šajā laikā ir ļoti svarīga, un jebkura ASV vai Kanādas karavīru izvietošana Latvijā attur cilvēkus no huligāniskas uzvedības šeit. "Mēs jau to ikdienā redzam: ja ir uzraksts "Apsardze", tad logu nesitīs. Šī loģika, manuprāt, strādās arī šeit," sacīja Baumanis.