Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Gulbis atkārtoti konkursā uz KNAB priekšnieka amatu nepieteiksies

© F64

Bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis neslēpj pārsteigumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) biroja priekšnieka amata konkursa komisijas lēmumu un norāda, ka jaunā konkursā uz amatu, visticamāk, nepieteiksies.

Gulbis aģentūrai LETA norādīja, ka, visdrīzāk, nepieteiksies jaunam konkursam, taču, vērtējot komisijas lēmumu, viņš uzskata, ka tā ir neuzticība pret visiem pretendentiem, kas bija pieteikušies.

Viņš pauda, ka konkursa komisija, protams, labāk varot izvērtēt apstākļus, taču viņam ir pārsteigums, ka tālāk netika virzīts bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, jo viņam bijusi laba reputācija un sasniegumi korupcijas apkarošanā.

"Tāpat tagad faktiski ir izteikta neuzticība pašreizējam KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam," uzsvēra Gulbis.

Ņemot vērā, ka konkursa komisija aiz slēgtām durvīm šodien pavadīja vairākas stundas, bijušais iekšlietu ministrs domā, ka starp konkursa komisijas locekļiem bijušas asas diskusijas.

Savukārt bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Laidiņš konkursa komisijas lēmumu nevirzīt tālāk nevienu no KNAB priekšnieka amata pretendentiem nekomentēja, taču apliecināja, ka jaunam konkursam nepieteiksies.

Bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis aģentūrai LETA atteicās šajā jautājumā jebko komentēt. Viņš pat atteicās izpaust, vai vispār bija pieteicies šajā konkursā.

Latvijas Juristu apvienības vadītājs, bijušais Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks Rihards Bunka LETA teica, ka vispirms vēloties iepazīties ar konkursa komisijas lēmumu, lai zinātu, kādi bija šķēršļi viņa nevirzīšanai uz otro kārtu. Tikai pēc iepazīšanās ar šādu lēmumu Bunka varētu sniegt savu komentāru.

Ar pārējiem nevirzītajiem kandidātiem aģentūrai LETA neizdevās sazināties.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka amata atlases komisija konkursa otrajai kārtai nolēmusi nevirzīt nevienu no pretendentiem.

Konkursa komisija šodien izvērtējusi pretendentu iesniegtos dokumentus un no Satversmes aizsardzības biroja saņemto informāciju un vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu, ka konkursa otrajai kārtai netiek virzīts neviens pretendents. Tas nozīmē, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu ir beidzies bez rezultāta un tiks rīkots jauns konkurss.

Konkrēti iemesli, kāpēc neviens no kandidātiem nav atbildis definētajiem kritērijiem, netiek minēti.

Par komisijas lēmumu šodien tiks informēts arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kuram tiks lūgts izsludināt jaunu konkursu. Patlaban gan nav zināms, kad tas notiks. Ņemot vērā, ka pašreizējā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka pilnvaras beigsies 17.novembrī, visticamāk, pēc šī termiņa varētu tikt iecelts vietas izpildītājs.

Kopumā konkursā uz KNAB priekšnieka amatu tika saņemti desmit pieteikumi. Aģentūrai LETA bija zināmi četri pretendenti, kuri pieteikušies uz KNAB priekšnieka amatu, - pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs, bijušais Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks Rihards Bunka. Neoficiāli arī bija zināms, ka KNAB priekšnieka amata kandidātu vidū ir arī bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis un Iekšējās drošības biroja Stratēģiskās plānošanas nodaļas priekšnieks Iļja Boronovskis.