Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas dome negrasās izlikt Undīni

Dažu soļu attālumā no jūras krasta Dubultos atrodas pasaku māja Undīne. 15 gadu laikā tā ir kļuvusi par dažādu radošo izpausmju mājvietu, taču tagad Jūrmalas dome nolēmusi no bezpeļņas biedrības prasīt lielāku nomas maksu, pretējā gadījumā draudot ar izlikšanu.

"Pērn, kad aizsākās sarunas par nomas maksas samazināšanu, dome solīja, ka viss būs kārtībā, taču šogad saņēmu lēmumu, ka mēnesī jāmaksā 400 latu īres maksa. To, protams, varētu atrast, ja vien mums būtu atļauts veikt kaut nelielu komercdarbību. Taču dome, izdzirdot šādu priekšlikumu, piedraudēja 400 latiem pielikt klāt vēl vienu nulli," Neatkarīgajai stāsta viens no Undīnes dibinātājiem, vadītājs Ingus Zālītis.

Radošās iestādes vadītājs atzīst, ka bizness nav viņa stiprā puse, un to apliecina arī līdzšinējā darbība – Undīne ir vieta, kur notiek kultūras, izglītības un sociāla darba pasākumi. I. Zālītis uzskata, ka visa teritorija, un it īpaši pati māja, ir vesels mākslas darbs, tāpēc būtu grēks to pamest novārtā.

Jūrmalas dome informē, ka lēmums par izlikšanu nav pieņemts. Gluži pretēji – 11. februārī tā nolēmusi pagarināt līgumu ar sabiedrisko organizāciju Zaļais ordenis pasaku māja "Undīne" par nekustamā īpašuma daļas Jūrmalā, Pils ielā 1, nomu līdz 2011. gada 2. februārim. Tāpat noteikts, ka par telpu nomu mēnesī jāmaksā 310 latu. Kūrortpilsētas pašvaldība lēmusi noteikt zemes nomas maksu 275 latus mēnesī.

No 2001. gada 1. maija līdz 2009. gada 31. decembrim atbilstoši starp pašvaldību un biedrību noslēgtajam sadarbības līgumam Jūrmalas dome regulāri ir piešķīrusi finansējumu. Piemēram, 2007. gadā tie bija 8756 lati, 2008. gadā – 8931 lats, pērn – 6974 lati.

Katru gadu Jūrmalas dome Undīnei piešķīrusi atlaides zemes nomas maksai no 25 līdz pat 95 procentiem. Lai pašvaldība lemtu par zemes nomas maksas atlaides piešķiršanu, biedrībai ir jānoslēdz nomas līgums par zemi un telpām, norāda dome.

Pēdējo 15 gadu laikā Undīnē notikuši folkloras pasākumi, koncerti, radošās darbnīcas, apkārtējās dabas sakopšanas talkas, literārie pasākumi, meditācijas nodarbības, mākslas darbu izstādes.