Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas Parlamenta komiteja atbalsta deputātu skaita palielināšanu

Šodien Eiropas Parlamenta (EP) Konstitucionālo jautājumu komiteja atbalstīja Lisabonas līguma izmaiņas, kas pieļautu sākt darbu pašreizējā EP sasaukumā papildus 18 deputātiem.

EP balsojums paredzēts Briseles plenārsesijā, kas notiks 5.maijā un 6.maijā.

Deputātu skaitam jāpalielinās, jo EP vēlēšanas 2009.gada jūnijā notika saskaņā ar Nicas līgumu, kurš paredz 736 EP deputātu vietas. Taču Lisabonas līgums, kas stājās spēkā 2009.gada 1.decembrī, paredz 751 deputāta vietu.

Deputātu skaitu valstīm nosaka Lisabonas līgums. Divpadsmit valstīm deputātu skaits pieaug - Spānijai - par četriem, Austrijai, Francijai un Zviedrijai par diviem, Bulgārijai, Itālijai, Latvijai, Maltai, Nīderlandei, Polijai, Slovēnijai un Lielbritānijai par vienu deputātu.

Vienīgā valsts, kurai deputātu skaits samazinās, ir Vācija - par 3 deputātu vietām - no 99 uz 96. Vācijā 2009.gada jūnijā EP vēlēšanās tikai ievēlēti 99 deputāti, kas arī turpina darbu pašreizējā sasaukumā. Līdz ar to kopējais EP deputātu skaits šajā sasaukumā pieaugs līdz 754 deputātiem. Tāpēc Lisabonas līgumā nepieciešami grozījumi.

Padome ir ieteikusi veikt grozījumus līgumā un sākusi konsultācijas ar EP. Ja EP apstiprinās iesniegtos grozījumus, tos vienalga būs jāratificē visām 27 dalībvalstīm. Tikmēr 18 jaunie EP deputāti varētu tikt uzaicināti kā novērotāji, taču Parlaments vēl nav lēmis, kad tieši tas varētu notikt.

Kā ziņots, Latvijas devītais mandāts EP pienākas partijas "Pilsoniskā savienība" deputātam Kārlim Šadurskim.

Šadurskis iepriekš pastāstīja, ka, tikko Lisabonas līguma grozījumi būs parakstīti, viņš iegūs novērotāja statusu EP, algu gan viņam par to nemaksāšot, bet dienas naudu un braucienu izdevumus EP apmaksāšot. Par pilntiesīgu EP deputātu Šadurskis varētu kļūt šā gada 1.decembrī.