Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Pavasarī mājas mīluļiem jāvelta dubultliela uzmanība

© Lindas Bangas privātais arhīvs

Šīs nedēļas nogalē Ķīpsalas izstāžu kompleksa telpas pārvērtušās īstā dzīvnieku paradīzē. Ikgadējā dzīvnieku izstādē «PET EXPO» apmeklētājus priecēs visdažādākie dzīvnieku sugu pārstāvji. Laikā, kad ziemu sāk nomainīt ilgi gaidītais pavasaris, arī mūsu mājas mīluļi prasa īpašu uzmanību un rūpes. Kam nepieciešams pievērst īpašāku uzmanību, zina pastāstīt suņu entuziaste, piecu takšu īpašniece, kinoloģisko izglītību ieguvusī Linda Banga.

Viena mīluļa vietā pieci

Šobrīd bez suņiem Lindas Bangas dzīvē ir arī bērni. Ikdienā viņa strādā bērnudārzā par auklīti un plāno arī uzsākt studijas pedagoģijas jomā. Topošā pirmsskolas skolotāja ir pārliecināta, ka suņi ir lieliska atslodze. «Lai cik smaga būtu bijusi diena, mājās vienmēr sagaida priecīgs astaiņu bariņš,» uzskata Linda, kuras saikne ar dzīvniekiem ir izveidojusies jau no bērnības. Izvēle par labu takšu sugas četrkājainajiem draugiem nav bijusi nejauša. «Taksis bija bērnības sapnis. Perfekti suņi, kompakti, enerģiski, rotaļīgi, ar lielisku humora izjūtu apveltīti, ātri mācās, ja tos prot pareizi motivēt. Ārkārtīgi mīļi un lojāli, kā arī vajadzības gadījumā sargās savu saimnieku,» tā Linda raksturo takšu dzimtes pārstāvjus. Viņa savā paspārnē paņēmusi piecus takšus, taču, kā izrādās, apzināti tika paņemti tikai divi suņuki, pirmais un trešais taksis. Papildināt savu suņu saimi bijis gluži vai likteņa pirksts. Pirmais taksis, vārdā Fanta, tika paņemts neilgi pēc tam, kad Linda nosvinēja savu pilngadību. 18 gadu vecā meitene, ņemot suni savā uzraudzībā, pat neapsvēra ideju par piedalīšanos dzīvnieku izstādē, kur nu vēl audzētavas izveidi un kinoloģisko kursu pabeigšanu. Gadu pēc tam, kad Lindas ģimenē bija ienākusi takšu meitene Fanta, nelaime piemeklēja tās māsu, takšu meiteni Fēru, kuru no nelaimes izglāba tieši Linda un uzņēma savās mājās. Pēc otrā suņa ienākšanas Lindas dzīvē notika pārmaiņas. Apņēmīgā sieviete ar mājas mīluļiem sāka piedalīties dzīvnieku izstādēs un apmeklēt medību treniņus. Drīz vien Lindai radās doma par trešā mājdzīvnieka iegādi. «Man patīk viss neierastais, tas pats attiecas arī uz takšu krāsu, tāpēc izvēle krita par labu tīģerkrāsas takšu meitenei Mokai no Krievijas,» par savu trešo suni stāsta kinoloģe, kas, pateicoties savam unikālajam tīģerkrāsas kažokam, bija pirmais šādas krāsas taksis visā Latvijā. Vēlāk ceļu uz Lindas sirdi atrada vēl divi kucēni, meitene Mimī, kura piedzima turpat Lindas mājās un tā arī neatrada sev piemērotus īpašniekus, un tīģerkrāsas taksītes meita Reda.

Bariņā suņukiem omulīgāk

Sertificētā kinoloģe uzsver, ka mājas mīluļi var sagādāt grūtības tikai tad, ja dzīvnieks ir negribēts un neaudzināts. Dzīvojot ar pieciem suņiem zem viena jumta, Linda neizjūt nekādu diskomfortu, gluži pretēji, tas šķiet pat vieglāk, nekā ja ģimenē aug viens mīlulis. «Suns ir bara dzīvnieks, tas labāk jūtas kompānijā ar sugas brāli, vieglāk pārcieš saimnieku prombūtni. Ar vairākiem suņiem ir vieglāk nekā ar vienu. Viņi sev sastāda kompāniju, kopā spēlējas, kopā guļ,» uzskata suņu eksperte. Linda atklāj, ka visai bieži viņai ir nācies dzirdēt problēmas, ar kurām saskaras citu suņu saimnieki, atstājot savu mīluli vienu mājās. Sunim, esot vienīgajam mīlulim ģimenē, nākas ļoti pārdzīvot saimnieku prombūtni, ko viņš izrāda ar gaudošanu, riešanu un pat mājas demolēšanu, kas beigās var būt arī iemesls, kādēļ dzīvnieks tiek atdots patversmei vai citiem saimniekiem. Linda ar atvieglojumu nosaka: «Arī šis mums atkrīt, jo suņi nekad nav vieni, viņas ir savā barā un zina, ka saimnieki kaut kad ieradīsies mājās.» Suņu entuziaste atzīst, ka vienīgās grūtības, audzinot tik daudz suņu, ir laika trūkums. «Ja ir jāvelta 30 minūšu suņa komandu atkārtošanai un 30 minūšu individuālai rotaļai ar katru suni, pavisam pieciem, tas būs uz ilgu laiku,» viņa stāsta par ikdienas lietām. Suņu īpašniece kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem apmeklē gan medību apmācības, kārto arī eksāmenus un dodas uz izstādēm, kurās takšu meitenes gūst lieliskus panākumus. «Šobrīd ģimenē ir viena jaunā un viena Latvijas čempione, divas Latvijas čempiona kandidātes, divas «diplomētas mednieces». Arī pati jaunākā - Reda - guvusi lieliskus panākumus savā pirmajā izstādē, februārī kļūstot par šķirnes labāko mazuli un pēcāk arī iegūstot godalgoto 2. vietu kā izstādes otrais labākais mazulis («BIS baby - 2»),» ar savu mīluļu panākumiem dalās Linda.

Kā pārdzīvot kucīšu meklēšanās laiku

Kinoloģe ir novērojusi, ka mājdzīvnieku vidū lielāku pārsvaru iegūst tieši suņi, pārņemot popularitāti salīdzinājumā ar kaķiem. «Kā viens no piemēriem ir starptautiskās izstādes, kur paralēli suņiem startē arī kaķi, un suņu vienmēr ir bijis ievērojami vairāk. Beidzamajos gados populāras ir mazās suņu šķirnes, kas vairāk iekļaujas pilsētas dzīvē, dzīvokļos. Savu popularitāti nemainīgi nezaudē arī vācu aitusuņi, takši, labradori, Jorkšīras terjeri un čivavas,» ar novērojumiem dalās takšu īpašniece.

Neraugoties uz to, kādas šķirnes mīlulis aug mājās, iestājoties pavasarim, ir nepieciešams veltīt tam īpašu uzmanību. Liela daļa kucīšu meklējas tieši pavasarī, un Linda atklāj, ka viņai kā piecu kucīšu īpašniecei šī ir sāpīga tēma. «Cilvēki nepieskata savus suņus! Man tiešām nav skaidrs, kādēļ cilvēki nemeklē savus mīluļus, kas nedēļām sēž pie manām durvīm un cer, ka tomēr notiks brīnums un viņi tiks pie manām meitenēm,» sasāpējušos problēmu atklāj suņu īpašniece. Linda neslēpj savu sašutumu par citu saimnieku bezatbildību, kuras dēļ suņiem šajā laikā ir jāliedz pienācīgas pastaigas, jo katra garāka pastaiga ir risks, ka pēc laika pie durvīm sēdēs vēl lielāks suņu bars. Kinoloģe, vēršoties pie citu suņu īpašniekiem, saka: «Sargiet savus suņus, neatstājiet tos bez uzraudzības un, ja tomēr gadījies, ka pamūk, meklējiet un vediet mājās!»

Ieteikumi topošajiem suņu saimniekiem

Linda Banga vērš topošo suņu īpašnieku uzmanību uz pareizu mīluļa izvēli. «Cilvēkiem diemžēl ir tendence taupīt uz mīluļu iegādi un pirkt it kā šķirnes suni, bet bez ciltsrakstiem, jo tā ir lētāk. Nereti šādi pavairotiem suņiem līdzi nāk vesels lērums dažādu problēmu - veselības, psihes, suņi ir slikti savas šķirnes piemēri vai izaugot vispār tikai attāli atgādina sev piedēvēto šķirni,» stāsta suņu eksperte. Linda uzsver, ka viens veiksmes stāsts nevar attiekties uz visiem, kamēr vienam var paveikties un viņš iegūst labu vai vismaz veselu krancīti, tad citi var iegūt dzīvnieciņu ar lērumu problēmām, ka būs jādomā par abonementa iegādi veterinārajā klīnikā.

Eksperte visiem dzīvnieku mīļotājiem atgādina arī par dzīvnieku patversmēm, kur mājas gaida simtiem fantastisku suņu un kaķu. «Ja mīluļa šķirnei nav nekādas nozīmes, arī patversmēs ir daudz pasakaini jauku un skaistu suņu, kas labprāt dosies jums līdzi,» stāsta suņu audzētāja.

Suņus nebaro ar putrām, bet jēlu gaļu, kauliem un orgāniem

Suņu īpašniece sevi pieskaita pie tā nelielā cilvēku daudzuma, kuri savus suņus nebaro ar sauso barību vai paštaisītām putrām. «Esmu pārliecināta, ka suns ir plēsējs. Dabā neviens vilks neēd sauso barību, nevāra sev putras un arī gaļu neapvāra, baidoties no parazītiem un baktērijām, un neatkaulo savu medījumu pirms ēšanas,» savu nostāju suņu barošanas jautājumā pauž Linda. Takšu īpašniece savus mīluļus baro ar jēlu gaļu, kauliem, orgāniem, zivīm un olām. Lēmums par šādas ēdienkartes izveidošanu ir balstīts uz sabalansētu dzīvnieka uzturu. «Šādi suns saņem visu sev uzturā nepieciešamo un nekā lieka,» tā suņu audzētāja.