Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kurmanbeku Bakijevu Latvijā neviens negaida

Lai arī Kirgizstānas amatpersonas un eksperti pieļauj, ka Kirgizstānas gāztais prezidents Kurmanbeks Bakijevs varētu ierasties Latvijā, Latvijas varas iestādes šādu iespēju noliedz.

Jautājuma par Kurmanbeka Bakijeva iespējamo ierašanos Latvijā nav dienaskārtībā, vakar pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski žurnālistiem paziņoja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Tāpat V. Zatlera rīcībā nav informācijas, ka Latvijā atrastos no varas atstādinātā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs, ziņo LETA. Atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, LETA vēsta, ka Maksims Bakijevs patlaban uzturas Latvijā. M. Bakijeva ierašanās Latvijā tikusi saskaņota ar valsts institūcijām, tostarp ārlietu resoru.

Ņemot vērā pašreizējo notikumu gaitu, tomēr ir ļoti reāla iespēja, ka no varas atstādinātais Kirgizstānas prezidents K. Bakijevs varētu ierasties Latvijā. Latvijas Universitātes asociētais profesors, ārpolitikas eksperts Ojārs Skudra Neatkarīgajai uzsver – klanu cīņa un vardarbīgā varas gāšana Kirgizstānā norāda to, ka prezidentam K. Bakijevam, paliekot šajā Vidusāzijas valstī, var draudēt reālas briesmas dzīvībai un veselībai.

"Diezin vai Bakijevs dotos uz Krieviju, kas jau paudusi atbalstu jaunajai Kirgizstānas valdībai. Visticamāk, Bakijevs meklēs apmetnes vietu, kur varētu dzīvot nodrošināti. Ja viņa dēls vai abi dēli dzīvo Latvijā, tad viņš varētu mēģināt tikt viņu maizē un no Latvijas rūpēties par sava klana interesēm Kirgizstānā," norādīja O. Skudra. Tomēr bez ietekmīga politiska lobija K. Bakijevs, visticamāk, neiegūs atbalstu savai klātbūtnei Latvijā, turklāt tas, vai Latvijai būtu izdevīga viņa atrašanās šeit, jālemj Latvijas specdienestiem.

Satversmes aizsardzības birojā (SAB) Neatkarīgajai norādīja, ka vīzas izsniegšana vai neizsniegšana K. Bakijevam ir Ārlietu ministrijas ziņā, bet, ja ministrija lūgs SAB viedokli, birojs to noteikti sniegs. Ārlietu ministrijā Neatkarīgajai vakar norādīja, ka līdz šim K. Bakijevs nav lūdzis Latvijas vīzu. Abi Bakijevi Latvijā pagaidām nav lūguši arī patvērumu, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Jāatgādina, ka Kirgizstānas pagaidu premjerministre Roza Otunbajeva pieļāvusi iespēju, ka K. Bakijevs vēlas pamest Kirgizstānu un doties uz Latviju. "Viņa palikšana Kirgizstānā rada problēmas valsts nākotnei," viņa sacījusi ziņu aģentūrai AP. "Kļūst aizvien grūtāk garantēt Bakijeva drošību, jo cilvēki pieprasa saukt viņu pie atbildības."

Jautāta, kurp K. Bakijevs varētu doties, R. Otunbajeva vispirms atbildējusi, ka nezina, bet tad piebildusi, ka viņš, visticamāk, gribētu pievienoties dēliem, kuri patlaban uzturas Latvijā.

K. Bakijeva dēls Maksims ir Latvijas baņķiera Valērija Belokoņa partneris SIA Maval aktīvi, kurā abiem pieder 50% daļu, un vienīgais īpašnieks SIA Who is Who, kas agrāk piederēja V. Belokoņam. Viņš ir arī V. Belokoņa kontrolētās a/s Kimmels Rīga padomes priekšsēdētāja vietnieks.