Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

ATCERIES: Šogad darbadiena no 5. maija pārcelta uz 13. maiju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Lai Neatkarības atjaunošanas svētkus šogad padarītu garākus, darbadiena no 5. maija pārcelta uz 13. maiju. Savukārt nākamgad uz darbu būs jādodas 21. aprīļa sestdienā, lai iegūtu brīvu pirmdienu – 30. aprīli. Tad Darba svētkus varēs svinēt četras dienas.

Darba dienu pārcelšanu īsteno jau ilgu laika periodu, un, gadiem ejot, tā kļuvusi par tradīciju, kuru sabiedrība kopumā atbalsta un vērtē pozitīvi. Darba dienas pārcelšanas iespēja ir paredzēta Darba likumā, informēja, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš. Tajā teikts - ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Līdz ar to no valsts budžeta finansēto institūciju darbiniekiem, kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, Ministru kabinets rīkojumu par darba dienas pārcelšanu nākamajā gadā izdod ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1. jūlijam. Valdība jau vakar pieņēma rīkojumu Par darba dienas pārcelšanu 2018. gadā, kas paredz 30. aprīļa darbadienu pārcelt uz 21. aprīli. E. Zariņš atklāja, ka nākamgad tiks pārcelta tikai viena darba diena.

Darba dienas pārcelšanas gadījumā minētais darbs nav uzskatāms par virsstundu darbu. Darba likums arī nosaka - ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā darba dienā, šī diena tiek uzskatīta par darbinieka ikgadējā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, tā tiek atstrādāta citā laikā.

Lai noteiktu dienu, uz kuru pārcelt 2018. gada 30. aprīļa darba dienu, gada sākumā portālā www.visidati.lv veica aptauju, kurā piedalījās 3715 respondenti. Gandrīz katrs otrais (jeb 48 procenti) atbalstīja šīs darba dienas pārcelšanu uz 21. aprīli.