Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēris vēršas plašumā

© Egons Ansbergs, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 34 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Tukuma novada Tumes pagastu, kur atrasta viena beigta meža cūka, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informācija.

Tāpat ĀCM šonedēļ konstatēts arī 13 meža cūkām Dundagas novada Dundagas pagastā, astoņām meža cūkām Tukuma novada Degoles pagastā, kā arī četrām meža cūkām Talsu novada Vandzenes pagastā un divām meža cūkām Ķeguma novada Birzgales pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai meža cūkai Balvu novada Lazdulejas pagastā, Kocēnu novada Dikļu pagastā, Siguldas novada Siguldas pagastā, Tukuma novada Slampes pagastā, Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā un Ventspils novada Popes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 469 mežacūkām 55 novadu 114 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontro