Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

Jaunzeme apvainojusi seksuālās minoritātes; apsver iespēju ignorēt talku

Atkritumu dedzināšana var atstāt iespaidu uz dedzinātāja bērnu reproduktīvo veselību un, iespējams, ka viņi būs homoseksuāli, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija" norādīja Lielās Talkas rīkotāja un projekta Pēdas vadītāja Vita Jaunzeme.

"Es vienkārši pateikšu - ja jūs dedzināsiet, tad jūsu bērni būs impotenti, iespējams homoseksuāli, iespējams, reproducēties nespējīgi, iespējams, slimos ar visām iespējamām alerģijām, astmām, sirdskaitēm un tā tālāk. Un jūs paši, protams, arī, un kamiņi pie tam," sacija Jaunzeme, atbildot uz kāda skatītāja jautājumu par atkritumu dedzināšanu.

"Tā ir cilvēka izvēle - vai viņš sagandē sev veselību, un pēc tam maksā ārprātīgu naudu par zālēm, jo šīs sekas no dioksīniem ir neprognozējamas," skaidroja Jaunzeme. Viņa arī piebilda, ka zeme tāpat ir pārapdzīvota, un, ja atkritumu dedzinātāji vairs nespēs vairoties, pārējiem zemes iedzīvotājiem būs tīrāks gaiss.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Kristīne Garina aģentūrai LETA sacīja, ka Jaunzemes izteikumi ir aizvainojuši 10% sabiedrības un potenciālo talkas dalībnieku, tāpēc ļoti iespējams, ka vairāki cilvēki atteiksies piedalīties talkā.

"Šādi izteikumi ir pilnīgas muļķības. Tikpat labi kāds televīzijā var pateikt, ka zeme ir kvadrātaina un negriežas ap sauli. Viena cilvēka aplams viedoklis nevar izbojāt tik labu ieceri kā Lielā talka. Mēs kā organizācija neaicināsim nepiedalīties talkā, taču pieļauju, ka individuāli cilvēki pēc šādiem aizvainojošiem izteikumiem arī atteiksies piedalīties talkā. Zinu, ka daudzi organizācijas biedri plānoja individuāli piedalīties talkā," sacīja Garina.

Vēlāk Jaunzeme izplatīja paziņojumu, kurā atvainojās visiem, kurus ir aizskāris viņas teiktais.

"Patiesība par vides piesārņojuma ietekmi un mūsu fizisko un garīgo veselību var būt nepatīkama, bet tādēļ tā nav mazāk patiesa," teica Jaunzeme. Viņa uzsvēra, ka viņas nolūks nav bijis kādu aizskart, bet, iestājoties pret atkritumu dedzināšanu un par tīru vidi, pievērst sabiedrības uzmanību ilgstoši sasāpējušai un aktuālai problēmai - kaitīgo vielu ietekmei uz cilvēku veselību.

"Šis jautājums medijos nav parādījies pirmo reizi, tomēr lielai daļai sabiedrības ir bijis ērtāk to ignorēt," uzskata Jaunzeme.