Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija veikusi kratīšanu žurnālistes Naglas mājā; aizturēts pats Neo

© f64

Vakara vēlu vakarā Latvijas televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās notika kratīšana tā saucamajā Neo lietā, informē LTV. Kratīšanu veikusi Valsts policija. Neoficiāla informācija liecina, ka policija ir aizturējusi personu, kura sevi dēvē par Neo.

Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) darbinieki, turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā par fizisko personu datu neatļautu iegūšanu no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas, veica vairākas sankcionētas kratīšanas, kuru rezultātā tika atsavināti vairāki priekšmeti un dokumenti, nra.lv informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane-Zobena.

Lai netraucētu izmeklēšanas procesu, detalizētāka informācija tiks paziņota, tiklīdz tā nevarēs kaitēt kriminālprocesa izmeklēšanā. Valsts policijas darbinieki sankcionētas kratīšanas veic saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu, norāda policija.

Savukārt Iekšlietu ministrija norāda, ka iekšlietu ministre Linda Mūrniece personiski sekos līdzi tam, lai izmeklēšanas laikā Valsts policija precīzi un atbilstoši likumam veiktu procesuālās darbības un tādējādi nerastos šaubas par preses brīvības ierobežošanu un iejaukšanos žurnālistu profesionālajā darbībā.

Līdzās tam iekšlietu ministre Linda Mūrniece ir uzdevusi Valsts policijas vadībai sniegt informāciju plašsaziņas līdzekļiem par izmeklēšanas procesa gaitu tiklīdz tas būs iespējams.

Pēc žurnālistes stāstītā, kratīšana notikusi, jo policija aizturējusi kādu personu, kuru tur aizdomās, ka tā varētu būt Neo. Kā aģentūrai LETA apliecināja avoti tiesībsargājošajās iestādēs, ir tikusi aizturēta persona, kuru policija uzskata par Neo.

"Cilvēks, ko policija ir aizturējusi, turot aizdomās, ka tas varētu būt Neo, ir kontaktējies ar mani un uz tā pamata arī tika veikta kratīšana. Pēc būtības tas nozīmē, ka pie jebkura pētnieciskā žurnālista, kas ir kontaktējies ar kādu cilvēku, kurš nonāk aizdomās turamā statusā vai ir iesaistīts kādā krimināllietā, var mājās ierasties policija un veikt kratīšanu un izņemt informācija par konkrēto un jebkuru citu avotu," norāda žurnāliste.

Žurnāliste atzina, ka kratīšana notikusi absolūti negaidīti, ilgusi aptuveni divas stundas un tās laikā paņemts Naglas personīgais dators un citi datu nesēji - ārējais disks un zibatmiņa.

Nagla šo situāciju uzskata par nopietnu draudu preses brīvībai. "Likums mums atļauj aizsargāt avotus un tas ir veids kā mēs strādājam. Patlaban intensīvi apdomājam tālāko rīcību," sacīja Nagla.

LTV Ziņu dienesta direktors Mareks Gailītis atzina, ka Ziņu dienests ir sašutis par kratīšanas faktu, jo uzskata, ka šādā veidā tiek apdraudēta žurnālistu profesionālā darbība.

"Tā ir katastrofāla pretruna ar "Likumu par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas paredz, ka žurnālisti savus informācijas avotus drīkst izpaust tikai saskaņā ar tiesas lēmumu. Šis precedents liek domāt, ka jebkāda informācija, kas ir žurnālista rīcībā, tostarp privāta sarakste, kas atrodas mājas personīgajā datorā, ir neaizsargāta, un šis fakts apdraud žurnālista tiesības veikt ne tikai savu darbu, bet arī valsts iedzīvotāju tiesības uz objektīvas un patiesas informācijas saņemšanu. Tāpēc visiem likumiskajiem ceļiem aizstāvēsim savu žurnālistu tiesības profesionāli veikt savus darba pienākumus," sacīja Gailītis.

Kā ziņots, par nereģistrētās organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) aktivitātēm publiski kļuva zināms 14.februārī, kad Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" paziņoja, ka no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas noplūduši 7,4 miljoni dokumentu.

Kopš tā laika 4ATA publiskojusi informāciju par atalgojumu dažādās valsts un pašvaldību institūcijās. Kriminālprocesa izmeklēšana par šīs informācijas noplūdi veic Valsts policija.

Lai gan izmeklē šo lietu kolēģi Valsts policijā, tomēr Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks iepriekš intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" izteicies, ka "Neo ir samērā jauns latvietis ar labu izglītību informācijas tehnoloģiju jomā, viņam ir pagari mati, mēdz lietot brilles".

Kā intervijā laikrakstam uzsvēra Reiniks, "DP negrasās viņu apcietināt, tomēr neslēpšu, ka mums arī būtu viņam daži jautājumi par izsludinātās un nereģistrētās organizācijas "Ceturtās atmodas tautas armija" darbību, kuras nosaukumā saklausāms pat kaut kas militārs, - protams, mūsu kompetencē ir noskaidrot šīs organizācijas darbības mērķus".

"Ja runājam par Neo, viņš ir tāds kā mūslaiku virtuālās vides Robins Huds, kurš sākotnēji veica sabiedriski nozīmīgu un vajadzīgu darbu, norādot uz "caurumu" Valsts ieņēmumu dienesta uzturētajā mājaslapā, kurā, kā izrādījās, jebkurš varēja uzzināt publiski nepieejamus datus par valsts iestāžu darbinieku atalgojumu. Tomēr viņa šī brīža aktivitātes, šo iegūto informāciju, kas satur fizisku personu datus, publiskojot, es raksturotu kā destruktīvu un prettiesisku darbību. Tā ir provocējoša un rada neiecietību pret noteiktām sociālām grupām," sacīja Reiniks.

DP priekšnieks uzsver, ka, "lai kādi cēli mērķi būtu šīs informācijas nonākšanai atklātībā, šī rīcība ir pretlikumīga". "Tajā pašā laikā Neo ir aktualizējis šī brīža krīzes laikā ļoti nopietnu problēmu, par ko sabiedrībā izraisījušās diskusijas, - vai vajag publiskot visu ierēdņu atalgojumu. Tomēr viņa tālākās darbības pēc šīs problēmas aktualizēšanas jau ir prettiesiskas," šādu viedokli pauda Reiniks.