Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Prezidenta kancelejā nelikumīgi maksāta komandējumu nauda Zatlerei [papildināts]

Valsts prezidenta vizīte Azerbaidžānā. © Toms Kalniņš, Valsts prezidenta kanceleja

Pēc ikgadējās finanšu pārskatu revīzijas Latvijas Valsts prezidenta kancelejā, Valsts kontrole (VK) atklājusi, ka Valsts prezidenta kancelejā vairākus gadus Valsts prezidenta dzīvesbiedrei Lilitai Zatlerei un citiem cilvēkiem nelikumīgi atlīdzināti komandējumu izdevumi.

Jau pagājušā gada revīzijā VK atklāja, ka Latvijas Valsts prezidenta kancelejas komandējumu izdevumu atlīdzināšana nav pietiekami caurskatāma un uzdeva šīs nepilnības novērst, nra.lv informēja VK.

Kanceleja 2009.gadā, tāpat kā iepriekšējā, ir atlīdzinājusi komandējumu izdevumus personām, kas nav darba attiecībās ar prezidenta kanceleju, piemēram, Valsts prezidenta dzīvesbiedrei, kancelejas komisiju locekļiem. Komandējumu izdevumu atlīdzināšana tika organizēta un veikta atbilstoši iekšējam normatīvajam aktam, taču ārējie normatīvie akti 2009.gadā tāpat kā 2008.gadā nereglamentēja komandējumu izdevumu atlīdzināšanas principus Valsts prezidentam un viņa laulātajam, kā arī kancelejas oficiālās delegācijas pārstāvjiem un prezidenta kancelejas komisiju locekļiem, kas nav darba attiecībās ar kanceleju.

Šobrīd spēkā esošais ārējais normatīvais akts, kas reglamentē valsts amatpersonu un darbinieku komandējumu atlīdzināšanas kārtību un apmēru ir Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi". Valsts prezidenta kanceleja ir vērsusies Finanšu ministrijā ar lūgumu precizēt Ministru kabineta noteikumus, attiecinot Ministru prezidenta dzīvesbiedres komandējumu atlīdzības kārtību uz Valsts prezidenta dzīvesbiedri, nra.lv informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Tāpat VK ieskatā prezidenta kancelejas nav izlietojusi pēc iespējas efektīvāk un ekonomiskāk budžeta līdzekļus Ls 68 400 apmērā, jo rēķinos par ēdināšanas pakalpojumu saņemšanu no SIA „KUSO” nav norādīts saņemto ēdināšanas pakalpojumu veids un apjoms, tajā skaitā ēdināmo personu skaits, kā arī par saņemtajiem pakalpojumiem nebija parakstīti pieņemšanas un nodošanas akti.