Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pārtop armijas poligonā

© Ventas Balss

Rīgā, turpinoties militārajai mācību operācijai Baltic Host, Kurzemes piekrastē un jūrā sākusies nākamā – vēl nebijuša vēriena operācija Baltop ar zemūdeņu, kuģu, amerikāņu tanku un 8000 karavīru piedalīšanos.

Operācija turpināsies līdz pat Jāņiem. Neatkarīgā novēroja, ka jau vakar Vārves pagastā tika slēgti meža ceļi, kas iziet uz jūru. Te pa kāpā iebetonēto ceļu desantēsies ASV karavīri ar 100 dažādām militārā transporta vienībām. Kā informē Aizsardzības ministrija, to vidū būs amfībijas tipa triecienmašīna ATT (apkalpē 25 kareivji), tanks M1 Abrams, bruņutransportieri LAV–25, ar ballistiskās aizsardzības līdzekļiem aprīkotie kravas transportlīdzekļi ECV (uz Hummer bāzes). Šo ieroču, kravas mašīnu un celtniecības tehnikas nogādāšanu krastā nodrošinās militāriem mērķiem pielāgots konteinerkuģis Obregon un peldošas platformas tipa kuģis INLS.

Baltijas jūrā Latvijas ūdeņos kopumā atradīsies 36 militārie kuģi un divas zemūdenes no 12 valstīm.

Piekrastes operācijā piedalīsies ap 500 militārpersonu, un, kā izrādās, tā noritēs ne tikai Ventspils novadā, kā sākotnēji tika apgalvots. Militārie manevri skars arī Ventspili, Kuldīgu, Liepāju un pat Garkalnes novadu Pierīgā. Prognozējams, ka militāro kolonnu pārvietošanās gaitā autovadītājiem sagaidāmi nopietni satiksmes ierobežojumi, jo apdzīt tās ir aizliegts.

Šīs operācijas formālais mērķis ir sagatavošanās svešu valstu bruņoto spēku uzņemšanai Latvijas teritorijā, kas var būt nepieciešams krīzes vai kara apstākļos. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis jau paziņojis, ka šādas mācības kļūs par regulāru praksi Baltijas valstīs.

Jāatgādina, ideja par plašu militāru manevru nepieciešamību NATO valstu politiķiem un militārajām amatpersonām radās pērnruden. Iemesls bija Polijas un Baltijas valstu pierobežā notikušie Krievijas un Baltkrievijas militārie manevri, kuros tika imitēts uzbrukums Krievijai no rietumu puses.

Zīmīgi, ka šobrīd Polijas teritorijā patiešām izvietotas zeme–gaiss tipa amerikāņu raķetes. Arī mācības Baltop liek domāt par aukstā kara atsākšanos.