Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Amatpersonu atalgojumu internetā vēl nepubliskos

Valsts amatpersonas šomēnes tiks pasargātas no algu publiskošanas internetā, jo ministriju valsts sekretāri attapušies, ka nepieciešami vienoti kritēriji, kā to izdarīt, lai visas ministrijas spētu rīkoties vienoti.

Jau 13. maijā tika pieņemti grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. pantā, kas paredz, ka valsts iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi. Likuma grozījumi stāsies spēkā rīt, 15. jūnijā, tātad jūnijā arī vajadzētu publiskot līdz šim nezināmos datus par konkrētu amatpersonu valsts darbā nopelnīto. Tā nenotiks.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena atzīst, ka ministrijas bijušas neizpratnē, kā īstenot likuma prasību. Notikušas diskusijas par vienotu kritēriju nepieciešamību, lai katra ministrija nepublicētu kaut ko atšķirīgu no pārējām un lai būtu iespējams salīdzināt attiecīga ranga amatpersonu atalgojumu. Valsts sekretāri nolēma uz laiku likuma grozījumus atcelt, kamēr Valsts kanceleja izstrādās vienotu formu gan par darba līgumiem, gan par kritērijiem, cik detalizēti atklāt algas. "Tas nozīmē, ka vēlreiz gatavo grozījumus uz Ministru kabinetu. Esam runājuši ar kolēģiem citās ministrijās – visi tagad gaida," saka E. Urpena. Viņa pieļauj, ka atalgojumu atbilstoši likuma prasībām varētu publicēt no 1. jūlija, jo Valsts kancelejai uzdots pasteigties.

Pagājušajā nedēļā valsts sekretāru sanāksmē pieņemtais protokollēmums paredz, ka papildus likumā noteiktajam nepieciešams precizēt, kādu informāciju par amatpersonai izmaksāto atalgojumu norāda iestādes mājaslapā, nosakot, ka norāda izmaksai aprēķināto summu par iepriekšējo mēnesi; informācija par iepriekšējā mēneša atalgojumu ievietojama iestādes mājaslapā līdz kārtējā mēneša 15. datumam un glabājama mājaslapā līdz nākamā mēneša atalgojuma publicēšanai; šo informāciju iestādes sāk ievietot mājaslapās, sākot ar 1. jūliju, publiskojot atalgojumu, kas izmaksāts par 2010. gada jūniju.

Pagaidām atklātībai tiek nodots algu apmērs un attiecīgajā atalgojuma grupā nodarbināto skaits ministrijās, nenorādot amatpersonu un darbinieku uzvārdus. Neatkarīgā jau informēja, ka, piemēram, Aizsardzības ministrijā lauvas tiesa tajā strādājošo saņem 500 līdz 1000 latu algu, bet septiņiem darbiniekiem tā ir zemāka par 300 latiem mēnesī.

Taču, kad Neatkarīgā vakar ielūkojās vairāku ministriju mājaslapās, lai uzzinātu kaut vai tikai šo – vispārējo – informāciju, nācās konstatēt, ka tā ir tikpat kā neatrodama. Ne vismazākās norādes par to, kur meklēt informāciju par ministriju darbinieku atalgojumu, toties uzreiz tiek piedāvāti ministru blogi un aktuālā informācija.