Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

VUGD: Sausā laikā riska faktors ir smēķētāji, pirotehnika un ugunskuri

© f64

Viens no riska faktoriem karstā laikā ir smēķētāji, reģionālajam medijam “liepajniekiem.lv” atklāt Romāns Andrijauskas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes komandiera vietnieks.

Smēkētājiem, ejot pļāvās vai mežos, stipri jāuzmanās, vai viņu dēļ nevar atgadīties nelaime. Andrijauskas īpaši piekodina piesargāties tos kūpinātājus, kuri izmanto sērkociņus, jo nekad nevar būt pielnībā pārliecināts, vai sērkociņš ir nodzisis.

Sausā un karstā laika dēļ šogad jau ilgstoši ir paaugstināta ugunsbīstamība, tomēr sociālajos tīklos un citviet netrūkst informācijas par to, ka ļaudis, iespējams, uzmanās kurināt ugunskurus, tomēr tādas atrakcijas kā papīra laternas un dažādas sveces uzskata par pieņemamām.

“Ja cilvēks šajā laikā tomēr nolemj kurināt ugunskuru, viņam vairāk nekā par 100 procentiem jāpārliecinās, ka viņa darbība, izmantojot uguni, neizraisīs ugunsgrēku. Tā kā 100 procentus nekad nevar dot, tāpēc lūgums vispār izvairīties no atklātas uguns izmantošanas,” norāda komandiera vietnieks.

Tāpat VUGD darbinieks norāda, ka jāuzmanās braukt pa sausām pļāvām ar transportlīdzekļiem, kuri darbojās ar iekšdedzes dzinēju, it īpaši traktortehniku, ja tai nav uzstādīti dzirksteļu slāpētāji.

Jau vēstīts, ka Latvijā šovasar plosījušies vairāki ugunsgrēki, kuri slāpēšanai nepieciešama arī ārvalstu palīdzība.

31.jūlijā Ramatas pagastā aizdegās purvs, bet 1.augustā Salas novada Gargrodes purvā sāka degt mežs un purvs. Tāpat aizvien tiek dzēsts ugunsgrēks Valdgalē. Tā platība stipejas vairāk nekā 1000 hektāru platībā.