Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dokumenti runā par Latvijas mežu privatizēšanu

© nra.lv

Lai gan augstas amatpersonas atzīst, ka valstij piederošie lielie uzņēmumi netiks privatizēti, Eiropas Komisijas (EK) Konkurences ģenerāldirektorāta oficiālajā mājaslapā publicēts dokuments ar nosaukumu Par atbalstu "Latvijas valsts mežu" privatizēšanā. Jautājumu, kādēļ Latvijas valdība lūdz atbalstu, premjers Valdis Dombrovskis vakar pat nevēlējās uzklausīt.

Savukārt premjera preses sekretāre Līga Krapāne bija lakoniska: "Tā ir falsifikācija. Tāds lēmums nav bijis."

Zemkopības ministrijas (ZM) amatpersonas uzskata, ka šāds ieraksts parādījies tulka kļūdas dēļ.

Baidās no publiskošanas

EK Konkurences ģenerāldirektorāta pieņemto lēmumu sarakstā redzams, ka 2009. gada 26. jūnijā ģenerāldirektorātā lemts Par atbalstu "Latvijas valsts mežu" privatizēšanā. Tāpat internetā norādīts, ka lēmuma teksta "publiskojamā versija pašlaik nav pieejama. To publiskos, tiklīdz no dokumenta izņems konfidenciālu informāciju."

Vairāki EK dokumentu aprites zinātāji Neatkarīgajai skaidroja, ka no iepriekšminētā nepārprotami izriet, ka Latvijas valdība lūgusi EK atbalstu kāda jautājuma risināšanā, kas saistīts ar vēlmi privatizēt valsts akciju sabiedrību Latvijas valsts meži. Konkurences ģenerāldirektorāta atbalsts Latvijas valsts mežu privatizācijai, visticamāk, ir bijis jāprasa tādēļ, lai pārbaudītu, vai EK nav iebildumu sakarā ar uzņēmuma privatizācijas ietekmi uz brīvu kokmateriālu tirgu. Tādējādi atbalsta prasīšanu EK, pēc ekspertu domām, faktiski var uzskatīt par sagatavošanās darbiem Latvijas valsts mežu privatizācijai.

Tāpat no publikācijas EK mājaslapā nepārprotami izriet, ka šo jautājumu noslepenojusi tieši Latvijas valdība. Aizdomīgi ir tas, ka konfidencialitāte šajā jautājumā saglabāta jau vairāk nekā gadu, kas ir netipiski šāda veida EK dokumentiem un kas liecina tieši par valdības bailēm no informācijas publiskošanas.

Kaut ko slēpj

Neatkarīgā vērsās pēc palīdzības EK pārstāvniecībā Latvijā, vaicājot – kura no Latvijas institūcijām rosinājusi šāda jautājuma skatīšanu; kurā datumā Latvijas puse un kā vārdā rosinājusi skatīt šo jautājumu? Neatkarīgā lūdza iespēju iepazīties ar jautājuma pavadošajiem dokumentiem.

Skaidrojumu sniedza EK preses darbiniece konkurences jautājumos Marija Madride. "Dokuments ir publiskots Konkurences ģenerāldirektorāta interneta mājaslapā. Lieta NN29/2009 tika slēgta, pamatojoties uz Latvijas varas iestāžu sagatavoto informāciju. Pirms galīgā lēmuma publicēšanās, ko publicēs interneta mājaslapā un oficiālā žurnālā, Latvijas valdības un komisijas konfidenciālie jautājumi no tā tiks izņemti."

Turpmākā M. Madrides skaidrojumā lēmumam Par atbalstu saistībā ar "Latvijas valsts mežu" privatizāciju tiek akcentēts, ka minētais lēmums pieņemts pēc kādas fiziskas vai juridiskas personas sūdzības EK Konkurences ģenerāldirektorātam, ka it kā Latvijas valsts kopš 2002. gada sniegusi 250 miljonu eiro atbalstu Latvijas valsts mežiem un to klientiem valsts mežu ekspluatācijai. Tas, pēc sūdzības autoru domām, kropļo brīvo tirgu un ierobežo konkurenci, kas saskaņā ar ES valstu kopējo līgumu ir sodāma darbība.

Lai arī dokumenta nosaukumā ir runa nevis par konkurences kropļošanu, bet gan par Latvijas valsts mežu privatizāciju, M. Madrides skaidrojumā vārds "privatizācija" vispār netiek pieminēts. Tādējādi rodas aizdomas, ka šajā skaidrojumā tiek slēpta kāda svarīga detaļa, kura saistīta ar valdības slepeniem nodomiem privatizēt Latvijas valsts mežus.

Pazudis tulkojumā?

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks finanšu politikas jautājumos Andžs Ūbelis skaidroja, ka tikai un vienīgi FM strādā ar EK Konkurences ģenerāldirektorātu. "Jebkuri pieprasījumi par šiem jautājumiem iet caur Finanšu ministriju, bet par šo konkrēto gadījumu neesmu tas speciālists, kurš to varētu komentēt. Tas jālūdz tiem, kuri ministrijā strādā ar valsts atbalsta jautājumiem."

Savukārt FM preses sekretārs Aleksis Jarockis, uz jautājumu, kādēļ valdība lūgusi atbalstu Latvijas valsts mežu privatizēšanā, atbildēja: "Šis jautājums ir slepens, taču Finanšu ministrija šo jautājumu nav gatavojusi. Finanšu ministrija ir tikai starpnieks. Šo jautājumu ir gatavojusi ZM.

ZM Meža departamenta direktora vietnieks Jānis Birģelis skaidroja, ka pērnā gada 26. janvārī EK Konkurences ģenerāldirektorāts informējis Latviju, ka saņemta sūdzība par konkurences kropļošanu no Latvijas valsts mežu puses. Gatavojot vēstuli, angļu tulks to nosaucis par Latvijas valsts mežu privatizāciju. "Sūdzības priekšmets ir iztulkots nepareizi," skaidroja J. Birģelis, pieļaujot, ka tik rupji kļūdījies ir EK algots tulks. Viņš arī kategoriski noliedza, ka konfidencialitātes statusu šai sūdzībai būtu lūgusi piemērot ZM. Viņš nezināja teikt, kādēļ valdība nevēlas šim jautājumam noņemt konfidencialitātes statusu.