Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Parādu dēļ banka Tukumā ieņem rūpnīcu

© Andrejs Terentjevs, f64

Skats pie mēbeļu ražotnes Sāga Tukumā pirmdienas pusdienas laikā ir pesimistisks. Ieejas durvis un lielos vārtus ielencis ducis automašīnu un vairāk nekā pussimts strādnieku. Skaļus protestus vai lamāšanos nedzird, jūtama vien nospiedoša klusēšana.

Apmēram 170 mēbeļu ražotnes strādnieku jau divas dienas netiek pielaisti pie saviem darbgaldiem, jo rūpnīcas vārti aizslēgti ar ķēdi, bet ieejas durvis sargā bruņota apsardze. Uzņēmuma pārstāvji mierina darbiniekus, ka kompensēs piespiedu dīkstāvē pavadīto dienu, taču cilvēki ir nobažījušies, ka nāksies stāties garajā bezdarbnieku rindā.

Swedbank norīkotā apsardze Tukuma uzņēmumā ieradusies jau pagājušās nedēļas piektdienā un pusdienas laikā likusi darbiniekiem Sāgas teritoriju pamest. "Ceturtdienas vakarā man piezvanīja no uzņēmuma vadības un teica, ka piektdien gaidāma bankas inventarizācija. Bankas apsardzes cilvēki vienkārši ienāca rūpnīcas teritorijā un lika darbiniekiem iet prom. Pavēlēju izslēgt mašīnas, lai nerastos kādas darba traumas, un pakļāvos rīkojumiem," stāsta uzņēmuma ražošanas direktors Andris Kozinda. Jaunā apsardze rūpīgi pārmeklējusi gan darbinieku somas, gan kabatas. Strādnieks Jurijs Kiriļenko ir neizpratnē, ko viņi meklējuši, jo neviens nav aizturēts: "Mēs visi pakļāvāmies, darījām, ko lika. Neies jau gaidīt, kad rokas lauzīs ārā! Kopumā viss notika civilizēti, ja tā var teikt. Rupjus vārdus mums neteica un fiziski neiespaidoja."

Vakar pulksten sešos no rīta uz rūpnīcu devās pirmā maiņa, taču tālāk par pagalmu netika, jo ieejas durvis bija nobloķējis mikroautobuss. A. Kozinda bankas rīcību vērtē kā brutālu. "Man nekāds tiesu izpildraksts netika parādīts, tāpēc šo blokādi uzskatu par nelikumīgu. Jā, mums kā eksporta uzņēmumam ir problēmas, taču tagad ir krīze. Mūsu prioritāte ir darbinieki, un algas viņiem neesam kavējuši," par konflikta iemesliem izvairīgi runā ražošanas direktors. Neatkarīgās aptaujātie strādnieki apstiprina, ka līdz šim algas, kaut ar nelielu aizkavēšanos, tomēr ir izmaksātas.

Grupa Sāga ir sešu uzņēmumu apvienība, kuras sākums meklējams tālajā 1988. gadā. Ražotnē tiek izgatavotas dažādas liektā finiera un bērzkoka mēbeles. Sāgai ir vairākas filiāles, produkciju tā eksportē uz Eiropas, Austrumu un ASV tirgiem.

Tukuma pašvaldība par notiekošo ir neizpratnē, taču konflikta risināšanā pagaidām nevēlas iesaistīties, saka domes priekšsēdētājs Juris Šulcs. "Uzskatu, ka šādas situācijas jārisina pie galda, nevis aizslēdzot rūpnīcu, jo neviena puse no tā neko neiegūs. Agrāk Sāgai bija zaļi laiki, tur strādāja vairāki simti cilvēku, tagad ir krīze un iet grūtāk, taču tas ir normāli," saka J. Šulcs.

Savukārt Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa priekšnieks Janeks Bahs atklāj, ka vakar no rīta bijusi paredzēta mierizlīguma tikšanās starp bankas un rūpnīcas pārstāvjiem, taču no rūpnīcas puses ieradies tikai Sāgas apsardzes pārstāvis. J. Bahs noraida pārmetumus, ka policija nav steigusies strādniekiem palīgā: "Sestdien saņēmu iesniegumu no Sāgas, bet tas bija balstīts uz Krimināllikuma pantiem, taču šajā gadījumā uzņēmumam un bankai ir civiltiesiskās attiecības. Ja apsardzes darbinieki šodien (otrdien, 22. septembrī) neparādīs pilnvaru, ka rūpnīcas teritorijā atrodas kā oficiāli bankas pārstāvji, tad dosimies rūpnīcu atbrīvot."

Vakar pēcpusdienā notika Swedbank un Sāgas valdes locekļu sēde, taču pagaidām par tās rezultātiem nekas nav zināms. Swedbank preses pārstāve Kristīne Jakubovska vien atklāj, ka banka veikusi tiesiskas darbības, lai nodrošinātu ķīlas drošību, un turpina sarunas ar klientu, lai atrastu abpusēji pieņemamu risinājumu.