Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Madonā norauj jumtus, Latgalē – krusa

Vētras postījumi Madonā © Kristaps KĀRKLIŅŠ

Vētra, kas svētdien pēcpusdienā plosījās Latvijas austrumu un dienvidu rajonos – Madonā, Daugavpilī, Preiļos, Viļānos un citviet, radījusi postījumus – nogāzti koki, mājām norauti jumti, cilvēki palikuši bez elektrības. Vēju papildināja stipras lietusgāzes ar krusu – kā stāsta aculiecinieki, krusas graudi bijuši pat plūmes lielumā.

Karstuma vilnim, kas Latvijā rekordaugstu temperatūru gan neatnesa, svētdien sekoja negaiss austrumu rajonos un Latgalē ar stipru vēju, lietu un krusu. Viskarstākā temperatūra sestdien bija Daugavpilī, Madonā, Gulbenē, Rūjienā un Priekuļos, kur gaiss iesila līdz plus 33 grādiem.

Svētdienas pievakarē pamatīgas lietusgāzes un stipru vēju piedzīvoja Madona. Daudzi autovadītāji nevarēja iebraukt vai izbraukt no Madonas virzienā uz Gulbeni, jo tieši pie robežzīmes vējš bija nolauzis koku, kas aizšķērsoja ceļa braucamo daļu. Aptuveni 20 minūšu laikā autovadītāji saviem spēkiem atbrīvoja ceļa vienu braucamo daļu, un satiksme varēja turpināties. Visa pilsēta bija nolauztu koku zaru pilna, kas apgrūtināja satiksmi, dažviet vējš bija izrāvis arī ceļa zīmes. Vējš bija norāvis lielu daļu pastkastīšu.

Neatkarīgā novēroja, ka būtiskus postījumus vējš nodarījis vairākām Madonā esošām celtnēm. Degvielas uzpildes stacija Ziemeļu nafta un pārtikas veikals Beta bija spiesti pārtraukt darbu, jo vējš ēkām norāva jumtus, savukārt ēkā, kur atrodas degvielas uzpildes stacija Eva, vējš ar visām saknēm izrāva bērzu, kurš iegāzās tieši benzīntanka veikalā. Savukārt Madonas tirgū vējš apgāza pāris tirgus būdas, dažām norāva jumtus. Tāpat vējš daļēji norāva jumtu ēkai, kur atrodas SEB bankas Madonas filiāle. Jumti norauti arī dažām daudzdzīvokļu mājām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inese Veisa pastāstīja, ka sākotnējā informācija par vētras nodarītajiem postījumiem saņemta no Daugavpils. Lielākoties cilvēki ziņoja par stiprā vēja nolauztiem kokiem, elektroapgādes traucējumiem, bet Daugavpilī vētras rezultātā pārrauti tramvaja vadi. Pēc iedzīvotāju teiktā, vētra bijusi īslaicīga, taču paspējusi nodarīt pietiekami zaudējumu.

Meteorologi vētru šoreiz patiešām solīja, kā arī jau piektdien ziņoja par to, ka vietām pēc lielā karstuma varētu būt pat lietus ar krusu. Pēc aculiecinieku stāstītā, krusa pieredzēta Latgalē – krusas graudi bijuši pat piecu centimetru diametrā. Krusa mājām izsitusi arī logus. Savukārt Valmieras pusē arī bijusi vētra, tomēr tik lielus postījumus kā citviet nav nesusi – nolauzti koku zari, koki, pārrauti piemāju elektrības vadi, Neatkarīgajai stāsta aculiecinieki.