Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zbigņevs Stankevičs rīt pārņems Rīgas arhidiecēzes vadību

Rīt, 21.augustā, plkst.11 notiks jaunā Rīgas arhibīskapa - metropolīta Zbigņeva Stankeviča ingress jeb svinīga ieiešana Rīgas Sv.Jēkaba katedrālē, kas ir Rīgas arhibīskapa sēdeklis, un oficiāla savas diecēzes vadības pārņemšana, aģentūru LETA informēja Romas katoļu Baznīcas Informācijas centrā.

Ingress ir svinīga Svētku Mise, kuras laikā ikviens Rīgas arhidiecēzes priesteris ar personīgu rokas spiedienu apliecina savu paklausību, uzticību un mīlestību jaunajam bīskapam. Rīgas arhidiecēzē kalpo 44 priesteri, divi diakoni un viens Ādažu militārās bāzes kapelāns. Viens no priesteriem ir arī Nacionālo bruņoto spēku kapelāns.

Svēto Misi jeb svinīgo dievkalpojumu vadīs Stankevičs, piedaloties līdzšinējam Rīgas diecēzes vadītājam kardinālam Jānim Pujatam, Ķelnes arhibīskapam kardinālam Joahimam Meisneram, Svētā Krēsla pārstāvim - apustuliskajam nuncijam Baltijas valstīs arhibīskapam Luidži Bonacci, kā arī citiem Latvijas un kaimiņvalstu bīskapiem.

Stankeviča ingresu kuplā skaitā apmeklēs ārvalstu vēstnieki un diplomātiskā dienesta pārstāvji no Austrijas, Baltkrievijas, Francijas, Grieķijas, Igaunijas, Itālijas, Neatkarīgā Militārā Hospitālā Maltas Bruņinieku Ordeņa, Kanādas, Nīderlandes, Polijas, Spānijas, Turcijas un Īrijas. Viesu vidū būs arī Maskavas katoļu arhidiecēzes ģenerālvikārs priesteris Sergejs Timašovs, Svētā Krēsla Pontifikālās kultūras padomes direktors priesteris Tomašs Trafnijs un Jeruzalemes Svētā Kapa ordeņa kavalēristi (OSSH).

"Vērtīgākais mantojums, ko es saņemu, stājoties savā amatā, ir vienotība un vienprātība, kas man ir ar V.Em. kardinālu Pujatu, pārējiem diecēžu bīskapiem un apustulisko nunciju Baltijas valstīs arhibīskapu Bonacci. Tā ir arī vienotība, kas man ir ar priesteriem un ticīgo tautu. Tas ir pats galvenais, jo mēs esam kā viens organisms. Es būšu Metropolijas galva, bet galva bez citiem miesas locekļiem neko nevar izdarīt. Kaut ko izdarīt mēs varam tikai visi kopā," saka jaunais Rīgas arhibīskaps metropolīts Stankevičs.

Kardināls Pujats 21.augustā beigs pildīt apustuliskā administratora pienākumus un kā emeritēts (pensionēts) bīskaps dosies pelnītā atpūtā. Ticīgo pastorālo aprūpi viņš turpinās veikt Rīgas Sāpju Dievmātes draudzē.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle ir celta 1225.gadā un ir mazākā no visām četrām Vecrīgas baznīcām. Kā Romas Katoļu Baznīcas arhibīskapa katedrāle tā kopā ar līdzās esošo Sv. Marijas Magdalēnas baznīcu, kūrijas un klostera ēkām, kā arī dažādu katoļu laju organizāciju mītnēm veido katoļu konfesijas garīgo centru Rīgā.

Kā ziņots, Stankevičs dzimis 1955.gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus strādājis inženiera specialitātē. Atsaucoties Dieva aicinājumam uz priesterību, viņš ieguvis teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā un, saņemot priestera svētības, 1996.gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Sv.Franciska draudzē. Kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Rīgas Jēkaba katedrāles vikārs. 2008.gadā viņš ieguva teoloģijas doktora grādu Laterāna pontifikālajā universitātē Romā. Profesors Stankevičs ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta docētājs un kopš 2008.gada arī šī institūta direktors. Pārvalda poļu, angļu, itāļu un krievu valodu.