Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldību savienība stāsta, ko nozīmē lielā iedzīvotāju aktivitāte jautājumā par Saeimas atlaišanu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Liela iedzīvotāju aktivitāte, atsaucoties iniciatīvai parakstīties par 13.Saeimas atsaukšanas ierosināšanu, liecina, ka valstī kaut kas nav labi, sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

LPS iekšienē vēl nav notikušas sarunas par iniciatīvu, taču, pēc Kaminska teiktā, valstij plašs iniciatīvas atbalsts jāuztver kā signāls, ka kaut kas nav labi.

"Mēs redzējām, kas notika pie Saeimas [protesta akciju laikā]. Iedzīvotāji arvien vairāk izsaka savu viedokli, un arī šī iniciatīva gūst arvien lielāku atbalstu. Tas ir signāls, ka netiek pildītas likumu normas," komentēja LPS vadītājs, piebilstot, ka tik plašas protesta akcijas līdz šim nav piedzīvotas.

Arī LPS valdībai esot norādījusi par pārkāpumiem, lemjot par jaunu skolēnu brīvpusdienu finansēšanas modeli, uz netaisnīgām izmaiņām dabas resursu un azartspēļu nodokļu sadalē. "Tad bija ne tikai jāsamazina nodoklis, bet arī jādod iespēja pašvaldībām slēgt spēļu zāles," komentēja Kaminskis.

LPS vadītājs arī nezinot, cik liels ir iniciatīvas atbalsts pašvaldībās, taču aģentūra LETA novēroja, ka otrdien aicinājums piedalīties iniciatīvā bija publiskots Kocēnu, Amatas, Salas, Aglonas, Iecavas, Rugāju un Tukuma novadu pašvaldību mājaslapās. Kaminskis neizslēdza, ka iniciatīvu parakstīties atbalsta gan mediķi, gan plānotās administratīvi teritoriālās reformas pretinieki, kuru viedokļi netiekot uzklausīti.

Iniciatīvu atbalsta Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S), kurš savā "Facebook" kontā publiskojis plašu komentāru par nākamā gada valsts budžetu. Tostarp viņš norāda, ka budžets ar 700 miljonu eiro pieaugumu, salīdzinot ar pagājušo gadu, pārvērtās par "izsmieklu", bet debates par to - par "neprātīgu bakhanāliju".

"Manuprāt, un ne tikai manuprāt, ir pienācis laiks padzīt šo Saeimu pie visiem velniem. Mums visiem, visiem Latvijas iedzīvotājiem atklāti saka - mums uz jums ir nospļauties. Varbūt pietiks?" raksta pilsētas domes priekšsēdētājs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Centrālā vēlēšanu komisija novembrī nolēma parakstu vākšanai reģistrēt gan biedrības "Varu Latvijas tautai", gan Centra partijas Saeimas atsaukšanas ierosināšanas iniciatīvu.

Parakstu vākšanas termiņš noslēgsies 2020.gada 14.novembrī. Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits - 154 865 - tiks savākts, par šo jautājumu būs jānotiek tautas nobalsošanai.