Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Medicīnas centru Aurora beidzot slēdz

© Aigars Eglīte/F64

Medicīnas centrs Aurora, kas vismaz gadu ar apšaubāmām metodēm piesaistīta pacientus, nosakot viņiem, iespējams, pat neesošas diagnozes, beidzot ir izslēgts no Ārstniecības iestāžu reģistra. Par to paziņojusi Veselības inspekcija.

Par centru Aurora plašāku informāciju sabiedrība uzzināja šajā vasarā, kad vairāki cilvēki stāstīja par saņemtiem zvaniem no medicīnas centra, kas piedāvā bezmaksas veselības pārbaudes. Īpaši uz šīm veselības pārbaudēm tika aicināti cilvēki vecumā no 40 līdz 72 gadiem, turklāt visi saņēma zvanus uz personīgajiem mobilo tālruņu numuriem. Cilvēkiem tika piedāvātas trīs dažādas pārbaudes, piemēram, asinsvadu sistēmas pārbaude vai mugurkaula pārbaude, pēc kuras visbiežāk visiem «tika atklātas» būtiskas veselības problēmas, kuras nekavējoties jāārstē.

Pacientiem visai uzstājīgā formā tika piedāvāts slēgt līgumu par ārstniecību, kas visbiežāk maksātu no 1000 līdz 2000 eiro, un, lai pacients nepārdomātu, viņam uzreiz tika piedāvāts noslēgt kreditēšanas līgumu. Pēc vairākkārtējām cilvēku sūdzībām pārbaudes sāka gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, gan Veselības inspekcija. Centrs bija vairākkārt mainījis arī nosaukumu.

Veselības inspekcija apgalvo, ka medicīnas centrā veikusi regulāras pārbaudes, pārbaudot medicīnas ierīces, veicot medicīnas personāla kvalifikācijas kontroli, analizējot pacientu ambulatorās kartes. Vienā no šādām pārbaudēm konstatēts, ka diagnostika tiek veikta ar neatļautu medicīnisku iekārtu, un nelikumīgā darbība tika nekavējoties apturēta. Šogad septembrī inspekcija saņēma informāciju, ka medicīnas centrs reģistrētajā adresē Rīgā ārstniecības pakalpojumus nenodrošina, tāpēc centrs tika brīdināts, ka, nesaņemot pieprasīto skaidrojumu, tiks lemts par tā svītrošanu no Ārstniecības iestāžu reģistra, kura mērķis ir nodrošināt ārstniecības iestāžu vienotu informācijas datu bāzi un iespēju izmantot informāciju par reģistrētajām ārstniecības iestādēm. Veselības inspekcija no iestādes nav saņēmusi pieprasīto informāciju, tāpēc ārstniecības iestāde svītrota no reģistra. Pamatojoties uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, pasludināts arī Auroras maksātnespējas process.