Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Žaņa Lipkes memoriālam – spāru svētki

© Jānis Saliņš, f64

Pēc gada vairāku desmitu ebreju glābēja latvieša Žaņa (īstajā vārdā Jāņa) Lipkes memoriālais muzejs klusā un nelielā Ķīpsalas ieliņā būs pabeigts un atgādinās melnu šķūni – reālu vietu, kur Otrā pasaules kara gados Lipkes ģimene slēpa no nāves ķetnām izglābtos ļaudis, riskējot ar savu dzīvību un brīvību.

Šādu solījumu vakar topošā muzeja spāru svētkos deva viens no biedrības Žaņa Lipkes memoriāls dibinātājiem uzņēmējs Māris Gailis. Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs pauda gatavību pārņemt muzeju pilsētas pārziņā. Pagaidām muzeja ēkas koka karkass tikai ieskicē memoriāla apveidu – arhitekte Zaiga Gaile kopā ar Agnesi Elbreti un Inetu Solzemnieci iecerējusi Melno šķūni, kas simbolizēs Noasa glābšanas šķirstu. Ēka tiks veidota galvenokārt no koka un darvotu dēļu seguma. Ž. Lipkes vedekla Ārija Lipke stāsta, ka ēkai nebūs logu un tā atgādināšot bunkuru. Būves vidū kā akacis redzama bedre, pilna ar ūdeni. Neticami, ka tajā slēpušies 12 cilvēki. Lai atgādinātu par cilvēcības spēku, domubiedru grupai radās iecere uz Lipkes dzimtas zemes bijušā šķūņa vietā izveidot memoriālu.

Tas top, pateicoties ziedotājiem, kas bijuši tiešām dāsni. Sakot paldies, M. Gailis izteica cerību, ka līdz nākamā gada vasarai viņu saraksts būs divas vai pat trīs reizes garāks, nekā ir pašlaik. Savu paldies citiem ziedotājiem sacīja arī Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko. No saziedotajiem 150 000 latu būvniecības darbiem jau iztērēti 120 000 latu. Vislielāko summu – 25 000 latu – atvēlējis Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņš, aplūkojis tumšo bedri ēkas pagrabstāvā, atzinās, ka tā raisījusi vairākas asociācijas. A. Lembergs atzinās, kas viņu izbrīnot – ebreju glābējs Lipke un viņa sieva Johanna netika nodoti. "Mani ir diezgan daudzi nodevuši karjeras, slavas un naudas dēļ. Cilvēki ir dažādi, bet šis unikālais piemērs liecina, ka ir labi cilvēki. Tādu nav daudz, tāda ir mana iekšējā sajūta un personīgā pieredze," sacīja A. Lembergs. Viņš uzskata, ka nevis karaļi un galma dāmas, bet gan tāds cilvēks kā Ž. Lipke pelnījis visaugstāko valsts apbalvojumu, tomēr pati augstākā atzinība esot nevis ordenis, bet gan fakts, ka viņu neaizmirst.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs novēlēja topošo memoriālu iekļaut valsts oficiālo vizīšu maršrutā.

Pamatakmens memoriālam tika ielikts pagājušā gada oktobrī.

Biedrības Žaņa Lipkes memoriāls dibinātāji ir M. Gailis, Augusts Sukuts un Ārija Lipke, Žaņa Lipkes vedekla. Tehnisko projektu ir izstrādājis Zaigas Gailes birojs. Memoriāla ekspozīcijas autors ir Viktors Jansons, bet mākslinieks – Kristaps Ģelzis.

***

Žaņa Lipkes memoriāla celtniecībai ziedojuši

- Jānis Apsītis, SIA Kurekss

- Iļja Basins, SIA Olimps

- Sabīne Becs, SIA SB un partneri

- Ivars Belte, SIA Pirmais Baltijas kanāls

- Leonīds Čerņaks

- Oļegs Fiļs, a/s Aizkraukles banka

- Zaiga Gaile, SIA Zaigas Gailes birojs

- Andris Gailītis, Andris Putāns, SIA DEAC

- Justs Karlsons

- Andris Kļaviņš

- Andris Krecers, SIA Vika wood

- J. K.

- Juris Kursītis, SIA Augstceltne

- Toms Lapsa, a/s Colemont

- Valdis Lejnieks, SIA ACB

- Aivars Lembergs

- Kirovs Lipmans

- Valērijs Maligins, a/s Olainfarm

- Aldis Plaudis, SIA Stabu 92

- Guntis Rāvis

- Atis Sausnītis, Ivars Strautiņš, a/s Rīgas piena kombināts

- Juris Savickis, SIA Itera Latvija

- Aldis Serdans, SIA Mīts

- Arkādijs Suharenko, Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome

- Andris Šķēle

- Aivis Šteinbergs, SIA Baltijas betons

- Juris Vilders, SIA DPA

- Vasilijs Zaicevs, SIA Stūre V

- Dāvids Zilbermans

- Jānis Zuzāns, SIA Alfor

- Rīgas pilsētas attīstības departaments

- Valsts kultūrkapitāla fonds