Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Ar koronavīrusu "Covid-19" saslimusī rīdziniece Latvijā ieradusies ar reisu no Minhenes

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Pirmdien, 2.martā, Latvijā apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu "Covid-19". Aktuālo informāciju šajā jautājumā pirmdienas vakarā sniedz Veselības ministrija ar atbildīgās jomas pārstāvjiem.

Veselības ministrija Ilze Viņķele norāda, ka darba organizācijas dēļ ir izdevies veiksmīgi un laikus pacientu identificēt. "Tad, kad apstiprinājās pozitīvais rezultāts, mēs bijām gatavi rīcībai nekavējoties."

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norāda, ka šodien arvien mazāk valstu Eiropā ir tādas, kuras nav skāris koronavīruss "Covid-19". Latvijas gadījumā zināms, ka paciente izmeklēta ambulatori. Analīzes tika paņemtas iedzīvotāja dzīvesvietā. Šobrīd cilvēks ir Infektoloģijas centrā. Šeit riska faktors ir ceļojums 29.februārī no Minhenes uz Rīgu. Rīgā reiss ielidojis 17:55. Šobrīd jau ir zināmi visi konkrētā reisa pasažieri. Mēs identificējam vistuvākās kontaktpersonas, atbilstoši standartiem. Ir sākta saziņa ar šīm kontaktpersonām. Ceļojuma laikā pacientam nebija slimības simptomu. Inficēšanās notikusi Itālijā. Viņa no Milānas devusies uz Minheni."

Viņš arī uzsver, ka citiem Latvijas iedzīvotājiem šobrīd nekas nedraud. Zināms, ka saslimusī paciente dzīvo Rīgā.

"Mums ir zināms, ka konkrētajā reisā bija 140 pasažieri. Tuvās kontaktpersonas bija 24, no tām 8 Latvijas pilsoņi. Ar katru pasažieri sazinājāmies telefoniski. Tie, kas bija tuvā kontaktā būs mājas karantīna un ģimenes ārsta uzraudzība."

"No lidostas Rīgā līdz mājās ģimene nonākusi ar privāto auto. Visi pasākumi organizēti nekavējoties. "

Viņš arī atgādināja par iepriekš izstrādātajiem algoritmiem, kā jārīkojas, ja cilvēkam ir aizdomas par saslimšanu.

"Pacientei ir arī slims bērns, tomēr šobrīd analīze uz "Covid-19" ir negatīva. Šobrīd viņam LIC ir sagatavots atsevišķs boksis. Kopumā šis rīcības plāns pacientam ar apstiprinātu infekciju izstrādāts krietnu laiku atpakaļ. Infektoloģijas centra speciālisti un nodrošinājums ir absolūti atbilstošs Eiropas standartiem, lai tiktu galā ar pacientiem," uzsver RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Jau vēstīts, ka līdz šim Latvijā aizdomas par jauno "Covid-19" koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 114 cilvēkiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).